Vitorlázás

Régi idők szilveszteri menüje és a krampampuli
Ha eddig csak hírből hallottál a krampampuliról, ezentúl már el is tudod készíteni! Nem csak a Balatonnál, hanem országszerte kedvelt téli és szilveszteri ital volt ez az égetett puncs!
Kisvasúton a retró hangulatú Csisztafürdőre
Húsz év után újra vonattal juthatunk el a gyógyvizéről híres Balaton közeli pusztára.
A tökéletes újévi malacpecsenye százéves titka
Az újévi ebédlőasztal ékessége az egyben sült malac, a cikkben szereplő elkészítési trükkök segítségével ropogós bőrű finomsággal köszönthetitek 2021-et!
Az új év első napjaiban sem érkezik meg az igazi tél

Újév reggelén pénteken kevesebb felhő lesz az égen, de pára, köd kialakulhat. Napközben többfelé hosszabb időszakokra is kisüthet a nap, számottevő csapadék nem várható. A délies szél helyenként élénk lesz. Hajnalban -4, +4, napközben 4-9 fokra van kilátás. Szombaton hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, majd késő délután elszórtan kisebb eső, egy-egy zápor kialakulhat. A délkeleti […]

Reklám
Nem lesz újévi csobbanás Szigligeten
A járványügyi intézkedések miatt elmarad a hagyományos fürdőzés január elsején Szigligeten, a szervezők azt kérik, egyénileg se strandoljunk most a Balatonban, kerüljük a csoportosulást!
Rakonczay Gábor indulásra kész

Az extrém sportoló úgy látja, leghamarabb január 5-e után lesz esély rá, hogy a Kanári-szigetekről nekivágjon a túrának. Vízre került a hajó, két nap lesz a bepakolás, ezután már csak az induláshoz szükséges időjárásra kell várni – írta az Indexnek Rakonczay Gábor, aki hetedik transzatlanti útjára készül. Ezúttal Gran Canariáról indul, egy 80 kilós SUP-pal,

Balhé a vonaton
Egy 30 éves budapesti nő erőszakkal akarta megakadályozni, hogy a Balatonnál leszállítsák a vonatról, ezért a Siófoki Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettével vádolja.
Megint elesett egy kikötő
Nehéz eldönteni, hogy mi furcsább: Hogy a fiatalok tehetséggondozását zavarja egy vitorláskikötő Révfülöpön (szinte látom magam előtt. ahogy a tizenévesek közlik, hogy márpedig ők itt biztosan nem okosodnak, míg ezek a hajók itt belelógnak a kilátásukba) vagy az, hogy december utolsó előtti napján közlik egy kikötőnyi hajó tulajdonosával, hogy a télre elpakolt, bakokon tárolt hajóikat vigyék már valahova idénykezdés előtt, mert innentől nincs hely számukra.
Az MCC nem engedi a hajótulajdonosok részére a révfülöpi kikötő használatát
A révfülöpi kikötő lezárult a hajótulajdonosok előtt.
Kell-e félnünk a szellemhajóktól?

A Mayflower vízre rakása nyomán ismét fellángolt az önvezető hajókról szóló vita, részben azért, mert a koronavírus-járvány nyomán még mindig 600 ezer matróz van munka nélkül. Az önvezető hajókat sokszor illetik a kevéssé bizalomgerjesztő szellem- vagy fantomhajó kifejezéssel, ami miatt nyilván nehezebb az elfogadásuk. A MayflowerNevét 400 évvel ezelőtti elődjéről kapta: a Mayflower fából épült

Bírnád, ha Garami Gábor diszkózna a szilveszteri, családi partidon? Csatlakozz a lellei online bulihoz!
Nem tudod elképzelni az idei szilvesztert? Itt egy érdekes program! Óriás online házibulira invitálnak mindenkit Balatonlellén. Bár a járványügyi helyzet miatt a személyes találkozásra nincs lehetőség, a közös, élő bulizáshoz bárki csatlakozhat otthonról.
Hosszabb idővel és átszállással tervezz, ha a Balaton északi partján vonatozol
Villamosítási munkálatok folynak a Balaton északi partján a vasútvonalon, emiatt pótlóbuszokkal kell közlekedni az észak-balatoni vonalon. Mutatjuk a részleteket.
Megoldódni látszik Ördög Nóriék boltja körüli káosz - Videó
Kisboltot nyitottak Nánásiék a Balatonnál, ezzel pedig egy csapásra közösségteremtő értéket is alkottak, hiszen emberek tömegei kezdtek Ördög Nóriékhoz kirándulni. Azonban ez a fajta megmozdulás rengeteg bosszúságot okozott az ott élőknek. A Life.hu Balatonakarattyán utánajárt, megoldódott-e Nóriék boltja körüli káosz, valamint azt is megtudtuk, Nánásiék is beállnak-e a pultba dolgozni.
Reklám
Kecskevár-kilátó Uzsa

2015. június 11-én adták át Uzsa határában, a Bakony Kecskevár csúcsán emelkedő Kecskevár-kilátót.

Kecskevár-kilátó: páratlan panoráma Bakony és a Tapolcai-medence találkozásánál

A 12 méter magas kilátóból megcsodálható Szigliget, a Szent György-hegy, a Badacsony, a Gulács, a Haláp, a Tátika és a Sümegi vár is.

A Bakony és a Tapolcai-medence találkozásánál magasodó Kecskevár-kilátó

A 12 méter magas kilátóból megcsodálható Szigliget, a Szent György-hegy, a Badacsony, a Gulács, a Haláp, a Tátika és a Sümegi vár is.

A balatoni történelem rajongói imádni fogják ezt a könyvet
Véghely Dezső visszaemlékezéseiből képet kapunk egyebek mellett a századforduló megyebáljairól, a veszprémi tűzvészről, valamint a balatonalmádi fürdőéletről.
Te mit szólnál, ha egy tigris vagy egy teve költözne a nappalidba?
Megváltozik az ember értékrendje, ha állatok között él és dolgozik, mert ők feltétel nélkül megbíznak benned, őszinték, soha nem támadnak hátba. Marokházi Katalin nappalijában teve, tigris, huszármajom és pávián is nevelkedett.
Böjtös Kinga enteriőr DJ mesél a legmenőbb balatoni trendekről
Böjtös Kinga régóta vezeti egyedi blogját és írja lakberendezési témájú cikkeit. Különleges otthonokat, különleges személyeket mutat be a lakásokon keresztül. Mellette a Balaton szerelmese és sok-sok balatoni ház ismerője. A balatoni lakberendezés sajátosságairól, trendekről, hangulatos vizitálásairól és arról, hogy mit is takar az enteriőr DJ-fogalom, beszélgetett vele Kovács Emőke.
Új arácsi közlekedési csomópont a láthatáron

Régóta igényelt változtatás valósulhat meg Balatonfüreden, illetve egész pontosan Arácson. Megindulhatnak ugyanis a Germering utca – 71. főút-Balaton utcai csomópont tervezési munkálatai állami támogatással – közölte Balatonfüred polgármestere, Bóka István a közösségi oldalán. Az elképzelések szerint a város bevezető szakaszán egy biztonságos körforgalmi csomópontot alakítanak ki, melynek a Balaton utcai ága külön szintben fogja keresztezni […]

Monte Carlo Yachts 105 – Túl minden határon

Az MCY 105-ös egy olasz luxusjacht, amelynek minden darabja teljesen egyedi megjelenésű. A gyártása során a legújabb technológiai megoldásokat alkalmazzák, méghozzá elképesztő precizitás mellett. Itthon a Pannon Yacht Kft. képviseli a márkát, csúcstechnológiás terméket kínálva a hazai ügyfeleknek. Hogy mitől különleges?A Nuvolari Lenard tervezőirodával zajló közös munka eredménye ez a karakteres jacht, akkora külső és

A Balatonnál is érezni lehetett a horvát földrengést

Viszonylag enyhe lökéshullámokat lehetett érezni a minap az egész ország területén. A tektonikus rengés epicentruma Horvátországban volt, ahol már másodszor fordult elő hasonló incidens az idén. Magyarországon is érezhető volt a hétfő reggeli horvátországi földrengés. A Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleménye szerint helyi idő szerint 06.28-kor hat kilométeres mélységben 5,4-es magnitúdójú földrengés volt […]

Reklám
A hazai hajógyártás fellegvára

A Csepeli Szabadkikötő kilencvenéves történetéről jelent meg album, amelyet letölthető formátumban is elérhetővé tettek az érdeklődők számára. A létesítménynek köszönhetően új lendületet kapott a magyar hajó- és gépgyártás. A 260 oldalas kiadvány gazdag fotóanyaggal követi végig a Csepeli Szabadkikötő elmúlt 90 esztendejének történetét. A kötet szerzője Cseh Valentin történész. A szabadkikötő históriájának kilenc évtizede a

11000 négyzetméteres új strandot alakítanak ki Balatonfüreden

Az eddig magántulajdonban lévő területet 820 millió forintért vásárolta meg a város, ahol a tervek szerint strandot létesítenek.

Új strandot alakítanak ki Balatonfüreden

Az eddig magántulajdonban lévő területet 820 millió forintért vásárolta meg a város, ahol a tervek szerint strandot létesítenek.

Túrázz télen is, de most csak a családdal!
Az egészséges immunrendszer megőrzéséhez elengedhetetlen néhány órát a friss levegőn tartózkodni. A járvány miatt ezt csak szűk családi körben tehetjük meg, ilyenkor is érdemes hosszabb sétákat és túrákat tenni.
Lélekmelengető delikátesz a város szélén
A német apától, magyar anyától a németországi Magdeburgban született férfi évek alatt megteremtette boltjában, pékségében, teraszbárjában a sanzonzenés, olasz dalos, balatonos életérzés receptúráját.
Földrengés rázta meg a Balaton környékét is
Siófokon, Balatonföldváron, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonkeresztúron is egyszerre észlelték többen is azt a földrengést, amelynek hatását Budapesten, Érden, Veszprémben, Nagykanizsán és Pécsen is érezni lehetett.
Földrengést észleltünk Keszthelyen

A rengés 6,3-as erősségű volt, 2 kilométeres mélységben pattant ki Horvátországban december 29-én 12 óra 20 perc körül.

Laposa Bence: "a Balaton varázsereje a személyességben van"
Bár 2020 nyara sok, főként belföldi vendéget vonzott a Balatonra, a tavaszi, valami őszi zárás igencsak megviselte a Balaton körüli vendéglátókat.
Szökevény bukkant fel a Balatonnál, de időben elfogták

A szökevényt, amely nem más, mint egy Amerikában őshonos kanadai lúd, 2020. december 22-én fogták be.

Relaxálj színes balatoni fotókkal ebben a téli szürkeségben!
Kicsit kiszállnál a a téli, korai sötétedésből, elfelejtenéd a szürke ég borongását? Csak néhány percre, de jó lenne felidézni a nyarat, vagy eltűnődni a téli balaton szépségén? Mi tart vissza? Segítünk az ellazulásban, aztán folytatódhat a karácsonyi romok eltüntetése, a munka, vagy éppen a család gyors felpakolása, és indulás a tópartra egy frissítő kirándulásra!
Osztálybeszámolók 2020: Optimist
Osztálybeszámolók 2020: Optimist
Egyszerűsítik a szabályokat a vállalkozások talpon maradásáért

Nemcsak adókedvezményekkel, hanem a vonatkozó szabályok egyszerűsítésével is igyekszik támogatni az állam a vállalkozók versenyben maradását a Covid-19 második hulláma alatt – nyilatkozta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-nek. Elkezdődhet a vendéglátóegységek új, korszerű osztályozása, változtak az utazási irodák árazására és a SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok, a járulék- és bértámogatások kedvezményeit pedig buszos magánvállalkozások is […]

Pásztor Anna: "a földi lét virtuális valóság, minden illékony" - interjú
Pásztor Anna gyerekkorában meztelenül ringatózott a Balatonon. Van egy guruja. Az élet akkor adja vissza a játékodat, ha már túltetted magad az elvesztésén. Anna is így van a tánccal. Hagymalekvár, démonok, valóságok, karácsony, segges.
Így lett az enyészeté a balatonfüredi görög falu

Csak a környékbeliek számára evidencia a Füred határában álló görög hatást keltő épületegyüttes. A jelenleg többnyire egy kisebbfajta szellemvárosként kísértő tematikus építészeti koncepció létezése azonban sokakban kelt meglepetést a mai napig. Viharos történetét kérészéletű vállalkozások és nagyravágyó vendéglátóipari ötletek szövik át – ahogy azt Bán Dávid részletezi az epiteszforum.hu portálon.  1994-ben történt meg Balatonfüred határában egy […]

Sneci, az úszó ház

Bene Tamás építész a tiszai halászladikok formavilágát idéző úszó házikót tervezett egy fiatal pár számára a Tisza-tóra. A Sneci energiaellátásáról napelemek gondoskodnak. Alapesetben egy ilyen úszó háznak nincs külön tervezője, általában a tulajdonos formálja azt, a saját igényeinek megfelelően. És bár nincs egységes dizájnkoncepció, a végén valahogy mindegyik festőivé válik. Igyekeztem megmaradni ezen a vonalon,

Szenteste gyulladt ki a badacsonytördemici panzió
Szenteste nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók Badacsonytördemicre, egy panzióhoz.
Milyen vitorlás jollét vegyek?

Sokat lehet hallani sikeres versenyzőktől, hogy igazán jól megtanulni vitorlázni csak kisvitorláson lehet. A hazai hajótárolási lehetőségek szűkössége és a vitorlázószezon rövidsége miatt megéri áttekinteni a bérlési, valamint egyéb közösségi hajóhasználati lehetőségeket, de sokaknak észszerű és reális választás egy jolle vásárlása a sportba való belépéshez. Még egy kishajó kiválasztása és vásárlása is nehéz döntés, általában

Nyáron startvonalhoz áll a magyarországi turizmus
Jövő nyáron újraindul a magyarországi turizmus: az óvatos belföldi nyitást követően a teljes ágazat felsorakozik a nemzetközi startvonalhoz, mégpedig az élére, mert a célunk az, hogy 2022-ben már elérje a tavalyi szintet a turizmus teljesítménye – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán.
Egy hét a Balatonnál csak haverokkal - Doktor Balaton tényleg imádja a tavat
Dr. Balla-Tóth András, azaz Doktor Balaton szerepében tűnik fel a TV2 új teljes egészében saját fejlesztésű napi sorozatában Mészáros András. A színésznek sok kalandot, izgalmas felkérést hozott az év, de ő nem decemberben, hanem nyaranta szokott visszatekinteni – erről és a sorozatról, a forgatásról mesélt.
A déli óceánok titka – 2. rész – Kopár István

Az Antarktisz körüli vizeken vitorlázni, hajózni a legkeményebb óceáni próba. Hideg, monoton, tele veszélyekkel. Mégis, aki járt arra, többnyire visszavágyik, visszatér. Miért? Ha valaki, hát Kopár István talán tudja a választ!

Fontos helye van az ünnepben a kézműves termékeknek és a hagyományoknak
Túl sok már az impulzus, ezért karácsonyra nem tudatosan vásárolunk, hanem érzésből. A tapolcai gyertyaöntő, Gál Zsolt teológusként vallja, hogy az idei ünnep furcsább lesz a korábbiaknál. Nem lesz bensőségesebb, viszont annál inkább csendes.
Rekreációs közpark létesült Sümegen

A parkban 5 kültéri fitnesz eszközt állítottak fel és egy 400 méter hosszú, speciális gumiborítású futókört alakítottak ki.

Betoppant a tél, irány a sípálya!
Az ünnepek alatti enyhe időjárás miatt az eplényi sípálya kénytelen volt ideiglenesen bezárni, hiszen a hóágyúzáshoz hideg idő kell, és az sem baj, ha éjszaka fagyok vannak. A múlt hét legvégére azonban végre megjöttek a mínuszok, veszprém és Eplény környékére megérkezett az igazi télies idő, ami tökéletes a síeléshez, havas sportokhoz.
Nem változnak 2021-től a balatoni horgászjegy árak!
A 2021-es évre vontakozó horgászrendi változásokról még nem adott információt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt., de azt már közzétették, hogy jövőre nem változnak a Balatonnál a horgászjegy árak.
Reklám