Vitorlázás

Február 19-től egy órával tovább közlekednek a kompok

Szántódról 7:00-18.00-ig, Tihanyból pedig 7:15-18.15-ig 60 percenként indulnak a Balatoni Hajózási Zrt. kompjáratai.

Ilyen a jeges Balaton Siófoknál madártávlatból

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a Balaton nem csak nyáron lenyűgöző, hanem télen is csodálatos.

Február 19-től egy órával tovább közlekednek a balatoni kompok

Péntektől Szántódról 7:00-18.00-ig, Tihanyból pedig 7:15-18.15-ig 60 percenként indulnak a Balatoni Hajózási Zrt. kompjáratai.

Több mint 3 milliárd forintos fejlesztés a Balaton vízminősége érdekében

A beruházás révén többek közt a Balatonba érkező vízfolyások megfelelő szűrését biztosító rendszerek korszerűsítése és reaktiválása történik meg.

Reklám
Legendás balatoni hajók #2 - Nemere II
A Balaton vizét számos nevezetes hajó szelte az idők során, és szeli a mai napig. A legnagyobb legendák sorában a második a sokszoros Kékszalag győztes Nemere II, amely 57 évig tartotta a tókerülő rekordját.
A mágikus bazalttömb a Badacsony-hegy lábánál: a Rózsakő

A varázserővel bíró badacsonyi Rózsakő nem csak a szerelmesek zarándokhelye és a kirándulók kedvelt célpontja, hanem egy szőlő neve is.

Újjáépül a tavaly leégett révfülöpi kilátó

Tavaly március 12-én villámcsapás miatt kapott lángra majd égett porig a révfülöpi Millenniumi kilátó a Fülöp-hegyen, ami ennek következtében teljesen használhatatlanná is vált, így az önkormányzat bezárta azt. Most viszont úgy tűnik mégis kapott egy esélyt a település ikonikus objektuma a megújulásra. A pontosan egy évvel ezelőtt leégett Fülöp-hegyi kilátó újra építéséhez szükséges teljes anyagi […]

5+1 pékség, ahová érdemes betérned, ha a Balatonnál jársz

A pékség, mint szakma hatalmas megújuláson ment át az utóbbi néhány évben, amely a technikai lehetőségek egyre könnyülő adaptációjának, az online marketing térhódításának és az egyébként is megnövekedett érdeklődésnek is köszönhető. Egyre több kisvállalkozás vágja a fejszéjét egy ilyen formátumú üzlet kialakításába és működtetésébe, amelyhez a Balaton környékénél jobb helyszínt keresve sem találni itthon. 1. […]

Évek óta vesztegel a tengeren egy olajszállító legénysége

Négy évvel az indulás után még mindig nem ért véget az útja egy olajszállító hajónak. Csupán néhány méterre tartózkodik a szárazföldtől, mégsem szállhat partra az olajszállító hajó öttagú legénysége. A hajótulajdonos Alco Shipping anyagi gondokba keveredett, és három évvel ezelőtt felfüggesztette a tengerészek fizetésének folyósítását. A legénység magára maradt a tengeren, és jótékonysági szervezetek adományaira

Tavaszias fordulat várható a hétvége időjárásában

Pénteken felhős, reggel helyenként párás, ködös időre számíthatunk. Számottevő csapadék nem várható. 7 és 14 fok között alakulnak a maximumok, a legmelegebb délnyugaton lesz. A délies szél helyenként feltámadhat. Szombaton is több helyen párás, ködös lehet a reggel. Napközben felhős és napos tájakkal egyaránt találkozhatunk. Élénk lehet a nyugati szél. A csúcshőmérséklet a felhőzet függvényében 5 és […]

Karantén után bikinitest nyárra?#6 - Nyolc egyszerű tippet ajánl a fiatal lány
Te is simán megcsinálod a beach body-t 2021 nyarára: brutál eredményes fogyásokat mutatunk. Lesz nyár és lesz Balaton, és te is lehetsz ultraszexi a strandon. Mutatjuk, hogy hogyan.
Osztálybeszámolók 2020: 33-as
Hosszú időszak vegetálása és passzív státusza után, aktív osztályként kezdhettük az évet.
Osztálybeszámolók 2020: 33-as osztály
Osztályunk nagy lelkesedéssel és reményekkel készült a 2020. évi szezonra. Hosszú időszak vegetálása és passzív státusza után, aktív osztályként kezdhettük az évet. Az osztályban regisztrált és a versenyeken is aktív hajóegységek száma 2019-ben és 2020-ban is növekedett. Jelenleg 21 hajóból áll.
Reklám
8 helyszínen létesítenek mesterséges élő- és ívóhelyeket a Balatonban

A 492 millió forintos fejlesztés célja, hogy javítsa az őshonos balatoni halfajok, főként a süllő szaporodási és ivadékmegmaradási feltételeit.

Virágoznak a farkasboroszlánok a Kis-Balatonnál

Sorra bontják szirmaikat a februártól március közepéig virágzó farkasboroszlán halványlila és felettébb illatos virágai a Kis-Balatonnál.

Új szigetek jelenhetnek meg Koppenhágában

A dán főváros új típusú parkokkal kívánja feldobni Koppenhága közterületeit, reagálva a közösségi részeket fenyegető ingatlanfejlesztésekre, valamint a tengervízszint-emelkedésből fakadó problémákra. A Statens Kunstfond és a Havnekulturpuljen ötlete alapján Marshall Blecher és a Studio Fokstrot építésziroda mesterséges szigetek ötletével állt elő, sőt, elkészítették a prototípust is, a CPH–01 kódjelű platformot, amelynek közepén egy hársfa áll.

Paloznakon a nyugalom érdekében korlátozzák az építkezéseket
Egyre több az építkezés, szinte gomba módra nőnek ki az épületek Paloznakon is.
Paloznak betiltott mindenféle építkezést a településen

A polgármester azzal magyarázta a döntést, hogy boldog-boldogtalan építkezik, a közművek viszont nem bírják el a terhelést.

Jégért kiált a Balaton
Bár a tónál minden évben végeznek nádaratást, de a nagyüzemi vágás alapfeltétele a teherbíró, vastag jégréteg kialakulása.
Vendée Globe – A legnépszerűbb versenyző

A brit Pip Hare lett a második célba érkező nő a 9. Vendée Globe szóló földkerülőn. TeljesÍtménye és vidám egyénisége révén pedig a közönség által talán a leginkább figyelt és keresett versenyző

Télen is nyüzsög az élet a káptalantóti Liliomkert piacon
A Liliomkert piac a téli időszakban is nyitva van, igaz, a nyári szezonnál kisebb ilyenkor a kínálat, és a vevők sem tolonganak, de ennek is megvan a maga varázsa.
Hiába tiltották meg, Sebestyén Balázs ráment a Balaton jegére
Szabálysértési eljárást is indíthatnak ellene, és akár 150 ezer forinting terjedő pénzbírságot is kaphat.
Reklám
Hévízen az egzotikus halak is jól érzik magukat

A kristálytiszta Hévízi-lefolyóban élő egzotikus halak látványa, esetlegesen némely ritka példány kifogása sokakat vonz.

Istállóból vendégszoba: nyaralóház Csopakon
Ez a csopaki parasztház a mai igényeknek megfelelően született újjá.
Jégbe estek a Balatonon, de megúszták

Az óvó intelmek dacára is rengetegen mentek rá a Balaton jegére a hétvégén, habár az még aligha érte el a biztonságos vastagságot. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyen az látszik, hogy a Balatonnál egy férfi alatt beszakadt a jég. Egy nő megpróbált a segítségére sietni, de ő is hasonlóan járt. […]

Újabb hazai gyógyfürdő újul meg

Jelentős beruházásba kezdhet a Tolna megyei Tamási gyógy- és élményfürdője, a fejlesztés előkészítésére 50 millió forintot biztosítanak a Kisfaludy-programból. A hetvenes években épült gyógyfürdő legutóbb 2011-ben bővült ki modern fedett helyszínnel. A projekt jelenleg a tervezési feladatokat érintő közbeszerzési, illetve az előkészítési tanulmányterv-készítési szakaszban van. Az évi 160-180 ezer látogatót vonzó fürdő gyógyvize magasabb minősítést

“A Balatonnak nincs gazdája” – Podcast Jordán Ferenc biológussal

Ő az a tudós, aki a hazai sajtó hasábjain először figyelmeztetett bennünket, hogy egy világméretű járvány közeleg. Az a szakember, aki nem is olyan régen még a Balatoni Limnológiai Intézetet (BLI) vezette. Jordán Ferenc, hálózatkutató biológust a Qubit faggatta új podcastjében többek között a tudomány mai helyzetéről és a Balaton ökoszisztémájának állapotáról. Cousteau kapitány vagy […]

Képeken a hétvége balatoni jégformái

A hétvégi fagyos szél és a kicsapódó víz jegesedése bámulatos struktúrákat hozott létre a Balaton-parton, melyeket az idokep.hu kameráinak sikerült lencsevégre kapniuk. Mesébe illő jégvilág alakult ki a Balatonnál az elmúlt napokban. A szerda este érkezett hidegbetörés fagyos hullámokat korbácsolt a tavon, amik kicsapva a partra a növényeken, tereptárgyakon jégszobrokat alkottak. A tartósan fagyos időben […]

Evezőlapátba kapaszkodva húzták ki Rácz Gergőt a Balatonból
Rácz Gergő és Orsovai Reni dala, a Mostantól a tavalyi év egyik legnagyobb magyar slágere. Gergő most is alkot, és tündéri kislányával tölti az idejét, de hogy mi rángatja ki a rosszkedvéből és miért kellett kimenteni a Balatonból, az csak az interjúból derül ki.
Osztálybeszámolók 2020: Asso99
Vajon, ha hat ember elég sokat assózik együtt, az már közös háztartásnak számít? – tettük fel a kérdést egyre többször úgy április táján. Azután ezekkel a gondolatokkal éltünk együtt egészen június elejéig, amikor végre-valahára zöld lámpát kapott az évad, és a nevében második, valójában elsőként megrendezett csopaki OD Trophy fordulóval megkezdtük a 2020-as szezont.
Valentin-napi mészárlások

Cook kapitányt 1779. február 14-én felpaprikázott tömeg verte halálra, és nála csak kicsivel járt jobban a 2021-es America’s Cup egyik kihívója, a brit csapat. Nem sokkal az után, hogy Cook 1779 februárjában elhagyta Hawaii szigetét, hajója, a Resolution egy viharban annyira megrongálódott, hogy kénytelen volt visszatérni az indulási kikötőbe. Az addig egyébként viszonylag barátságos helyiek

Valentin-napon lett egyéves Ria, az orrszarvú
Első születésnapját ünnepelte a Veszprémi Állatkert egyik büszkesége, a kis Ria.
Amikor 2012 februárjában Hummerek szakadtak be a befagyott Balatonba
None
Révfülöp felújított stranddal várja majd a nyaralókat
A tavalyi évben a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztő pályázatának 53,5 millió forintos támogatása segítségével valósult meg Rév­fülöp két strandján a fejlesztés.
Nincs nagyon hideg, csak kevés réteg ruha ? 5 szuper balatoni téli túra
Bár lassan vége a 2020-21-es tél leghidegebb időszakának, a járvány miatt egyelőre úgysem tudunk sok mindent csinálni, ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy felkapunk jó pár réteg ruhát és elindulunk a természetbe. A Balaton ideális és gyönyörű helyszíneket kínál egy-egy hosszabb vagy rövidebb bakancsos talpaláshoz, jutalmul pedig sokszor olyan panorámát kapunk, hogy leesik az állunk és a völgyig gurul. Most öt ilyen helyet mutatunk.
Buborékok, buckák, függöny - jégből
Továbbra is a csikorgató hidegről szólnak a napok a Balaton partján.
A Vízimentők videójából kiderül, miért veszélyes a Balaton jegére menni
None
Osztálybeszámolók 2020: ASSO99
Vajon, ha hat ember elég sokat assózik együtt, az már közös háztartásnak számít?
A legendák övezte több ezer éves szikla Zamárdiban, a Szamárkő

Misztikum övezi a Kiserdő dombhajlatai között megbúvó sziklát, melyet nem kinézete, hanem a hozzá kapcsolódó legenda miatt neveznek Szamárkőnek.

A tihanyi levendula atyja, Bittera Gyula
A tihanyi levendula története a két háború közti időszakban kezdődött, amikor Bittera Gyula gyógynövénynemesítő vegyészmérnök elindította sikeres kezdeményezését. Bittera Gyula életéről, szellemi hagyatékáról, a tihanyi levendula titkáról Kovács Emőke beszélgetett Bittera Miklóssal, Bittera Gyula unokaöccsével.
Tovább váratnak magukra Balatonfüred kulturális programjai

Amíg a járványügyi korlátozások érvényben vannak továbbra is zárva tartanak a füredi kulturális intézmények, a városi programok pedig csak online bonyolíthatóak le. Az általános rendezvénytilalom miatt Balatonfüreden sem rendeznek meg egyetlen programot sem, így több városi hagyományos esemény is elmarad. Egyelőre bizonytalan, hogy a szigorítások mennyi ideig maradnak életben, és mikor lehet újra programokat szervezni, […]

Ritka jelenség: hóesés Dalmáciában

Február 13-ára – ahogy azt a meteorológiai szolgálat előre jelezte – nulla fok alá csökkent a hőmérséklet a dalmát tengerparton és megérkezett a csapadék. A havazás Splitet valamint Brač, Hvar, Vis, Lastovo és Šolta szigetét érintette. Ezeken a részeken szombat délelőtt -1° Celsius-t mértek, ami ráadásul -8°-nak érződött. Az erős szél miatt az autópálya egy

Ellenzik a civilek Balatonföldvár új strandkikötőjét

Az önkormányzat ugyan támogatja az új kikötő építését, a helyiek között azonban nem aratott osztatlan sikert az ötlet. A hatóság januári határozata szerint a Balatonföldvár Nyugati strandjára tervezett kikötőnek nem lesz jelentős környezeti hatása. A beruházásra már 900 millió forint állami támogatást nyertek magánberuházók. Az új kikötő tervének megvalósítását támogatja az önkormányzat vezetése, de mint […]

Így lett fenyőerdő a déli parton

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Balatonvilágos és Siófok közötti, hosszasan elnyúló fenyves már-már a déli part jelképének számít. A 10 km-es facsoport viszont nem természetes eredetű. Különös történetének a Telex nézett utána. „A csöndes Aliga szemérmesen huzódik meg az őspart akácai alatt, pár perc mulva Világos uj villái kacagnak az utasokra, a rezgő nyárfák közül. […]

Rakonczay Gábor szerint gyakran elfelejtjük, mennyivel jobb az életünk, mint másoknak - INTERJÚ
Rakonczay Gábor gyerekkorában nem volt boldog? Mi hozta el a teljes szabadságot? Mit szeret az ultrafutásban? Hogyan állítja párhuzamba a világjárványt a déli sarki emlékeivel? Higgadt, élménydús, megdöbbentő és elgondolkodtató beszélgetés.
A jövő Laseres Olimpikonjait segítené – egy hetes edzőtábort hirdet Érdi Mári
Javában készül a 2021-re halasztott tokiói olimpiára Érdi Mári, ugyanakkor a vitorlázó már az ötkarikás játékok utáni időszakra is koncentrál.
Reklám