Vitorlázás

Hogyan készül a versenynaptár?
Minden év utolsó hónapjai a következő szezon versenyeinek "összelegózásával" telik. Most bemutatjuk a folyamatot, hogy minden versenyző lássa, hogyan készül a menetrend. A szervezők számára a legfontosabb: a november 30-án lejáró határidő.
Takkot vált a hajóipar
Egyre népszerűbbek a katamaránok és a kisméretű motorosok, a kényelem a legfőbb igény. A versenyhajók egyre extrémebbek lesznek, mind többet szerelnek fel emelőszárnyakkal. A vákuuminjekciós technológia pedig egyre szélesebb körben terjed. A hajóipar trendjeit a Beneteau hazai képviseletének vezetője foglalta össze lapunk számára.
Megvan az 51. Kékszalag dátuma!
Megvannak a 2019-es MVSz-es versenyek - Évadnyitó, Fehér Szalag, Kékszalag, nagyhajós bajnokság, Félsziget-kerülő - dátumai. Íme!
Esküvői stílusok a Balatonra #2 – A vineyard / borvidék tematika
Nincs ötleted, hogy milyen tematikát válassz az esküvődre? Sorozatunkban Landesz Kati esküvőszervező segítségével megmutatjuk a legnépszerűbb trendeket. Ezúttal a vineyard / borvidék stílus titkaiba avatjuk be az olvasókat.
Reklám
Új szuperjacht a láthatáron?
A Simpson Marine máris értékesítette az első Sanlorenzo 44Alloy nevű hajóját, ám már készül a cég új zászlóshajója. A Sanlorenzo 40Alloyt leváltó új modell, a Sanlorenzo 44Alloy nagyobb, mint az előd: mint a neve is mutatja, 44 méter hosszú és 9 méter széles. A szuperjacht 23 csomós sebességgel is képes szelni a hullámokat. A hajó
Már csak kilenc hónap a Kékszalagig
Eldőlt, hogy az 51. Kékszalag versenyre 2019. július 18–20-án kerül sor, miután a Magyar Vitorlás Szövetség kihirdette a jövő évi MVSZ-versenyek időpontját. A versenyszervezőknek fontos tudnivaló, hogy az általuk szervezendő versenyeket november 30-ig kell az előzetes naptárba rögzíteni a verseny dátumának, helyszínének, típusának (pálya, túra, kombinált), az induló hajóosztályoknak megadásával. Fel kell tüntetni azt is,
Biztonságosan a Balatonon
Balatonfüred város önkormányzata megbízásából, az Arácsért Alapítvány közreműködésével keretében tartottak előadást hátrányos helyzetű gyermekek részére Balatonfüredi Yacht Clubban. A Balatonfüred egészséges életmód programsorozat – egészségtudatossági és közösségfejlesztési programok részeként a balatonfüredi iskolákból érkezett 60 gyermek izgalmas, interaktív előadásokat hallgathatott meg a Balaton veszélyeivel kapcsolatban. Elsőként Dominek Jácint, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Balatonfüredi Rendőrőrs rendőr százados
Kozák Danuta: Az anyaság még erősebbé tett
Kozák Danuta, olimpiai-, világ- és Európa-bajon kajakozónk szeptember elején Balatonfüreden pihent családjával. Bár azt tervezte, hogy az idei év csak a felkészülés esztendeje lesz, nem gondolta volna, hogy a szülést követően egyből ilyen fantasztikus sikereket érhet el. Ötszörös olimpiai bajnok kajakozónk úgy véli, többek között annak is köszönheti az aranyérem esőt, hogy az anyaság még erősebbé tette, s rájött, számára nincs lehetetlen!
Pro Turismo-díjat kapott a Balatoni Kör elnöke
Laposa Bencének, a Balatoni Kör elnökének a turizmus legmagasabb szintű kormányzati elismerését Orbán Viktor miniszterelnök és Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adta át, a Pro Turismo-díjat a Művészetek Palotájában, a Turizmus Summit 2018 konferencián.
Mikor lesz a következő Kékszalag?
Mikor lesz a következő Kékszalag?
Süllőfesztivál földön, vízen, levegőben
A Süllőfesztivál ideje alatt nem csak a vásári forgatagban érezhetjük jól magunkat Szigligeten, hanem megcsodálhatjuk a települést hajóról, dottó vonatról vagy a dombtetőről is.
Gyász: elhunyt Schmalz József
Schmalz József 2018. október 9-én elvitorlázott az égi vizekre.
Aranyosi Péter: Mindennapi csodák
A művész veszprémi kalandozása után október 19-én Balatonszemesen lép fel Vida Péter társaságában. A jó hangulat garantált, addig is jó szórakozást olvasóinknak a humoristával készült interjúhoz!
Reklám
Esküvői stílusok a Balatonra #1 – Rusztikus / toszkán tematika
Nincs ötleted, hogy milyen esküvői stílus passzolna a legjobban hozzátok a nagy napon? Sorozatunkban Landesz Kati esküvőszervező segítségével a legnépszerűbb esküvői stílusok közül válogatunk, sok-sok inspirációval illusztrálva. Elsőként a rusztikus, természetközeli esküvők stílusjegyei következnek, amelyek mostanában toszkán köntösben kelnek új életre.
Jövőre Porto Montenegro – ba is ellátogat az RC44 – es sorozat
Jövőre Porto Montenegro – ba is ellátogat az RC44 – es sorozat
Különleges kirándulások a hosszú hétvégére
Kellemes őszi időt jósolnak a négynapos hétvégére, érdemes kimozdulni otthonról. Balatoni kirándulásaink romantikus randevúnak és családi sétához egyaránt remek programok.
Gyöngyhalászatot szerveznek búvároknak
Korábban Bahrein az igazgyöngyhalászat egyik fellegvára volt több mint kétezer évig. Most a Bahrein Pearling Trail szabadidős búvároknak szervez gyöngyhalászprogramot. A helyszín a Muharrak északi részén lévő Ras Rayyah. Az előzetes eligazítás után a búvárok mintegy háromórás programon vesznek részt. Ennek részeként kétórás, kis mélységű merülést hajtanak végre egy három és fél mérföld hosszú szakaszon.
Bárki evezhet egy ókori görög hajón
A modern Görögország Olümpiász egy ókori görög triérész élethű mása, amelyet a vállalkozó kedvű turisták is kipróbálhatnak. A 37 méter hosszú fahajó az athéni Pireusz kikötőjében állomásozik. A kísérleti jelleggel készült Olümpiász egy ókori görög triérész (triremis) rekonstrukciója, annak a hajótípusnak, amellyel az ókori görögök Kr. e. 5. században megállították a perzsa hajóhadat, és amellyel
Előkelő helyen nyitott a magyar egység Sarasotában
Elkezdődött a 2018-as Formula 18-as világbajnokság az amerikai Sarasotában. A Diószegi Zoltán - Jankovics Gábor (Katamarán SE) alkotta magyar páros remekül kezdett.
Önvezető hajót épít a legendás autógyártó
A Rolls-Royce már a 2010-es évek eleje óta dolgozik az önvezető hajók technológiáján, ám csak tavaly jelentették be, hogy várhatóan 2025-re elkészülhet saját önvezető óceánjárójuk. Az idén elindították mesterséges intelligencia programjukat a legénység vezette hajók számára, a rendszer radarból és számos kamerából áll, amit egy központi program felügyel. Az algoritmus olyan akadályokat keres, mint másik
Bimbi, az első Balaton-átúszó nő
A tó átúszásának történetét vizsgálva kétségtelen, hogy a legnagyobb hírnévre az első férfi úszó, Szekrényessy Kálmán tett szert, aki a Siófok–Balatonfüred-távot 6 óra 40 perc alatt teljesítette 1880 augusztusában. Ezen időszaktól kezdve rendszeressé váltak az úszóversenyek, amelyeken az 1920-as évekig csak férfiak vettek részt. Majd Európa egyik legnagyobb vízi viadalán megjelentek a gyengébbik nem képviselői is.
Megdöbbentő fürdőruhadivat jön
Nagy izgalom lesz a Balaton partján jövőre, ha megtetszenek a magyar lányoknak az amerikai Joel Alvarez fürdőruha tervei.
Reklám
Sörben lehet jakuzzizni Zamárdiban
Igazi bajor hangulatot varázsolnak a szállodába a hosszú hétvégére. Egy német gyár lager típusú sörében fürdőzhetnek a vendégek.
Czap Zoltán és csapata a 2018. évi magyar tengeri nagyhajós bajnok

Három ezüstérem után lett meg idén végre az arany is az Eibinger csapatnak

Ákos: Új klip és dalmát kalandtúra
Ákos nemrég megjelent, máris platinalemezes Hazatalál EP címadó dalára forgatott nagyszabású klipet, amelynek tegnap volt a klippremierje.
2 milliárd forint értékű fejlesztés a csepeli szabadkikötőben

Az elmúlt 12 évben a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. 20 milliárd forintot fektetett be 8,5 milliárd forint állami támogatás mellett.

Teherhajózási tilalom a Duna teljes magyarországi szakaszán

A nagyobb teherhajóknak minimum 25 deciméteres gázlómélység szükséges, hogy közlekedni tudjanak, ez viszont szinte sehol sem adott most a Dunán.

Mitől balatoni a balatoni hal?
Hogy lesz olyan íze egy halastavi pontynak, mint egy balatoninak? Erre a kérdésre is választ kaptunk Szigligeten a Balatoni Szövetség szezonzáró ülésén.
Szabadtéri edzőtermek
A felnőtt játszóterek (más néven street gym-ek) hazánkban az utóbbi években jelentek meg. Ezek lényegében kültéri edzőtermek, ahol egy komplett edzés is lebonyolítható. Ősszel is használhatjuk ezeket az eszközöket az erőnlét megtartásához.
Szemtelen utasok miatt szűnik meg egy hajójárat
A Norwegian Cruise Line nevű, luxus-ócenjárókat üzemeltető vállalat bejelentette, áprilistól megkezdi Kínát érintő útvonalainak leépítését. A cég a Norwegian Joy nevű, hatalmas hajójával szolgálta ki az ottani utasokat, de úgy tűnik, az éhes gyomrokkal nem bírják a versenyt. A cég 2017 nyarán kezdte meg a szolgáltatást a kínai utasok számára, a hajó az egész térség
Előkelő helyen nyitottak Diószegiék az F18 - as VB - n Sarasota - ban
Előkelő helyen nyitottak Diószegiék az F18 - as VB - n Sarasota - ban
Hálóval tisztítják a Csendes-óceánt
Egy kétezer láb hosszú úszó vezetékhez erősítették azt az hatalmas szemétszedő hálót, amely elérkezett a Csendes-óceán legszennyezettebb területeihez, és hamarosan megkezdi a tisztogatást. A projektet a holland környezetvédelmi startup, az Ocean Cleanup Foundation hívta életre, és célja a Kalifornia és Hawaii szigetei közt 1970 óta gyülemlő, 1,8 trillió darabszámra becsült műanyag szemétdomb felszámolása. A legnagyobb
Jó kezdés a Formula 18-as vébén
Elkezdődött a 2018-as Formula 18-as világbajnokság az amerikai Sarasotában. A Katamarán SE versenyzői, a Diószegi Zoltán–Jankovics Gábor páros remekül kezdett. A magyar egység negyedik helyen futott be a hétfői versenynapon megrendezett gyenge és forgolódó szeles futamon. Ilyen jó futameredményt magyar vitorlázók még nem értek el az F18-as világbajnokságokon. A magyar páros az új Nacra Infusion
Sümegen készült az első palack magyar pezsgő
A magyar pezsgőkészítés kezdete a köztudatban az 1800-as évek végén készült Törley pezsgők gyártásához kötődik, ám Sümegen már 1806-ban két pezsgőspince működött.
Az oldal működése szünetel

Kedves Olvasóim!   Az oldal frissítése betegség miatt szünetel. Az Adok-Veszek rovat ingyenes része továbbra is működik. Újraindulásának ideje bizonytalan.    

Hogyan fényképeztük az 50. Barcolanat?
Egyszerre rajtoló közel 2700 hajó fényképezéséhez az alábbi eszközök szükségesek:
Lepkehálóval kergetik a résztvevőket az Amerika Kupára
Nem tülekednek a résztvevők az Amerika Kupért vívott 2021-es versenyre: a címvédő új-zélandiakon kívül eddig még csak három csapat részvétele biztos.
Helka és Kelén, a szerelemhajók
A Balaton két legöregebb ma is közlekedő sétahajója 1891-ben épült, a Balatonfüredi Hajógyárban. Nevüket két szerelmesről kapták.
Videón a mediterrán évadzáró
Fantasztikus versennyel búcsúzott az idei szezon a francia Riviérán: a Les Voiles de Saint-Tropez a mediterrán térség talán leglátványosabb eseménye. Az idei, immár huszadik rendezvényre több mint 300 modern és klasszikus hajó, köztük számos Wally jött össze, fedélzetükön több mint 4000 főnyi legénységgel. A Rolex Trophyt az idén a 110 éves Viola nyerte. Videó-összefoglaló a csodálatos hajók seregszemléjéről.
Hegymagas a nyugalom csúcsa
Sokan az Oroszlánszáj-kút kiváló vizéért jönnek Hegymagasra, másokat a Szent György-hegy szépsége, híres bazaltorgonái vagy kiváló pincészetei vonzanak.
Segít a migrénen a szőlő
Az édes szőlő nem csak bornak jó, de cukortartalma ellenére az egészséges fogyókúrához, sőt bőrápoláshoz is remek, és a migrénes fejfájást is megelőzheti.
Rekord alacsony a Duna, 71 éves rekord dőlt meg Budapestnél

2018. október 16-án 10 órakor Budapestnél 49 cm volt a vízállás, ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint 1947. november 6-án.

Balatoni kör 18. rész: Felelősség az egész Balatonért
Bejárta a világot, Svájcban nevelkedett, élt Fokvárosban, mégis a Balatonhoz kötődik a legjobban. Akkor megy ki a viharos vízre, amikor mindenki menekül onnan. Bárki számára elérhető telefonon, legfeljebb beleszól, hogy „bocs, most mentésben vagyok”. Szívügye a vízen lévők biztonsága, ezért Bagyó Sándort a Balatoni Kör tiszteletbeli tagjává választották.
Tókerülő bringatúra a Balatonon
Nem túlzás azt állítani, hogy a Balaton nem pusztán a „magyar tenger” becsületes neve, hanem egyenesen varázsszó. Elhangozván azon nyomban szívek lágyulnak el, kisüt a nap a lelkekben, tarka emlékfolyamok indulnak meg, a fülekben tóparti köveken elhalt hullámok hangja visszhangzik, az orrokban a sekély, iszapos víz illattá nemesült szaga érződik, és a kezek már csomagolnak is, a lábak elindulnak – le a Balatonra. S ha már – Peterdi Pál örökbecsűjét kölcsönvéve – a láb kéznél van, érdemes nyeregbe pattanva (nem autó- vagy vonatablakból kibámulva) felfedezni.
Újabb bajnokokat avattak a szörfösök
Véget ért a European Freestyle Pro Tour (EFPT) idei utolsó fordulója is, Tonky Frans hosszú pályafutása alatt most újra felért a csúcsra, ő lett az EFPT idei bajnoka. A Dam-X eventen viszont éppen lecsúszott a dobogóról, Davy Scheffers lett az első, Steven Van Broeckhoven a második, a PWA világkupán pedig összetettben a 2. helyen végzett
Viking hajót rejt a szárazföld
Nagy valószínűséggel egy viking hajó maradványait rejti egy temetkezési domb. A különleges leletre Norvégia délkeleti részén, Østfold megyében bukkantak rá egy facsoportokkal körülvett mezőgazdasági terület átvizsgálása során. A Viksletta közelében található kis dombot nagy felbontású geológiai radarral pásztázták a régészek, és találtak rá a becsléseik szerint alig 50 centiméterrel a felszín alatt nyugvó hajóra. Bár
Reklám