Vitorlázás

Megújul a balatoni hajóflotta

Sorra újulnak meg a hajók a Bahart flottájában, miközben az új hajók gyártása is folyamatban van. A társaság több mint 200 millió forintot fordít korszerűsítésekre, hogy modern utazási feltételeket és üzembiztos működést biztosítson az utasoknak a szezonkezdetre. A fejlesztések részeként a Bahart zászlóshajójának számító Szent Miklós hajóba új, korszerű motorok kerültek, teljesen megújul a belső

Megmenekült a fonyódi nádastűzben a rétisasok fészke és tojásuk

Pár óra leforgása alatt mintegy 130 hektárnyi védett nádas égett le Fonyódnál, a berek élővilága nagy veszélyben volt, megbecsülhetetlen, hogy mennyi állat esett a tűz áldozatává.

Megmenekült a fonyódi nádastűzben egy rétisas fészek két tojása

Pár óra leforgása alatt mintegy 130 hektárnyi védett nádas égett le Fonyódnál, a berek élővilága nagy veszélyben volt, megbecsülhetetlen, hogy mennyi állat esett a tűz áldozatává.

Vaddisznók: tart az ellés időszaka, erre figyelj, ha túrázol!
Óvatosságra inti a túrázókat az Agrárminisztérium (AM) a vaddisznók ellési időszaka miatt.
Reklám
Porrá égett a balatoni berek 120 hektáros területe
None
Balatoni települések az újrakezdésért: nagyon ötletes, amit kitaláltak!
A balatoni önkormányzatok nem mondanak le a térség tradicionális rendezvényeiről, sőt egy ötletes kezdeményezéssel is szeretnék felhívni a figyelmet a tó szépségeire.
America’s Cup: Halasztás legalább egy héttel

Az új-zélandi kormány szombaton ismét 3-as fokozatúra emelte a járványügyi korlátozásokat Aucklandben

Elszántak a Balaton Sound fesztivál szervezői
Márta István szerint becsülendő döntés született Zamárdiban.
A helyszín lefoglalva, de vajon lesz-e Balaton Sound júniusban?

A Balaton Sound csapatának optimizmusáról tesz tanúbizonyságot, hogy a szervezők már be is foglalták a szokásos helyszínt Zamárdiban június végére. A nagy kérdés persze az, hogy a járvány megfékezésével hányadán állunk majd és elég lesz-e a rendelkezésre álló négy hónap, ahhoz, hogy a polgári állapotok normalizálódjanak. Négy hónap múlva fesztivált rendezne Zamárdiban a Sziget Kulturális […]

Szörfözés karantén idején

Ha viccesen szeretnék fogalmazni, akkor ilyenek jutnak eszembe a szörfözésről ezekben a vírusveszélyes időkben, hogy már csak az interneten szörfözhetünk. Meg az, hogy a szörfözésmánia is lehet egyfajta vírus okozta pszichés betegség. A téli bezártság után tavasszal, majd nyáron rengetegen utaznánk szelesebb tengerpartokra, és ez egy jó ideig bizonytalan. A távolabbi célpontokat nem is említem,

Véget vetett az illegális hulladéklerakónak a keszthelyi önkormányzat

Több száz köbméter szemét gyűlt össze a keszthelyi Zsidi útról Gyenesdiás felé vezető földút mellett. Szerencsére a városvezetés nemrég hétmillió forintos állami támogatást nyert a település hulladékmentesítésére – számolt be a tvkeszthely.hu. Február közepén kezdte meg a HUSZ Kft. a hulladék-mentesítést. A Keszthely Külső Zsidi út és a gyenesdiási Faludi-sík közötti mintegy 800 folyóméter hosszú […]

Őslények jönnek a Balatonra – dinó park nyílik Siófokon
A tervek szerint mozgó és hangot adó dinókat is láthatnak az érdeklődők májustól Siófokon. A dinó park az elképzelések szerint május közepén nyílik meg. Már hirdetik a belépőjegyeket, de a pontos helyszínről még nem tudni.
Online esküvőkiállítás és különleges borkóstolás vár a héten

Hamarosan itt az esküvőszezon, így megtudhatjuk, hogy mik az aktuális trendek, emellett egy speciális borkóstolás keretein belül betekintést nyerhetünk a borkészítés kulisszatitkaiba is. A Balaton.hu ajánlja: Március 4. – Dubicz online borkóstoló Március 7. – Esküvőkiállítás ONLINE – Tavaszi EsküvőszezO Március 1. (Hétfő)Online kezdő balett, fittbalett, nyújtás – Március 1-7-igOnline Légzésterápia Tanfolyam – Március 1-12. JFF PLUS […]

Reklám
Gyapjas testvérek: most kell drukkolni!
Márciusban vitorlás pályafutása talán legkeményebb néhány hete előtt áll a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor 470-es páros.
Gyapjas testvérek: Most kell drukkolni!
Márciusban vitorlás pályafutása talán legkeményebb néhány hete előtt áll a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor 470-es páros. A tét az olimpiai részvétel. Elsején kezdődik a Portugál Grand Prix, amely a március 8-án kezdődő világbajnokság előversenye. A VB pedig esély az utolsó kiadó kvóta megszerzésére.
Porrá égett minden, így néz ki a fonyódi nádas a tűz után

Vasárnap hajnalra sikerült a tüzet eloltani. A fonyódi berek 120 hektáron égett le 2021. február 27-én.

Ingyenes marad a megújult balatoni strand

Teljeskörűen megújult az örvényesi strand, amely továbbra is szabadstrand marad. Az ünnepélyes átadást május utolsó hétvégéjére tervezik. Az építkezések miatt két éve zárva tartó strandon a fejlesztések műszaki átadására tavaly ősszel került sor. A beruházás befejezésének határideje 2021. február 28., az elszámolást március végéig kell beadni. A többlépcsős fejlesztésekhez a település az uniós támogatás mellé

Hévízen optimistán várják a nyitást
A turizmus és a vendéglátás minden szereplője a nyitásra vár a Balaton közeli üdülővárosban, a többség startra készen. Számos forgatókönyv kering az esetleges lazításra, de abban szinte mindenki egyetért: már a korlátozások részleges feloldása is enyhítene a gazdasági apátián.
Bébibumm és az utak felújítása zajlik a Veszprémi Állatkertben
Mivel jelenleg sajnos még nem fogadhat látogatókat a Veszprémi Állatkert, ezért kihasználva a vírushelyzet miatti zárvatartási időszakot, felújítják a látogatói utakat több mint ezer méter hosszban a Gulya-domb területén.
Márciustól indulnak a tengerjáró hajók

A tervek szerint március 27-én újra elindulnak a Carnival Corporationhöz tartozó Costa Cruises járatai. A szezont a cég zászlóshajója, a Costa Smeralda nyitja három- és négynapos körutazásokkal Olaszország körül, többek között Savona, La Spezia, Civitavecchia, Nápoly, Messina és Cagliari érintésével. Május 1-jétől pedig már hosszabb, egyhetes körutazásokat is lehet tenni a Földközi-tenger nyugati részén, Olaszország,

A Balatonnak különleges és egyedi illata van - Beszélgetés Zólyomi Zsolt parfümőrrel
Zólyomi Zsolt parfümőr az egyedüli magyar szakember, aki Versailles-ban elvégezte a Fragrance Academy parfümkészítő mesterkurzusát. Egyedi felkérésre, személyre szabott parfümöket készít, a világ számos pontján megfordult, hírességeknek is alkotott saját illatot. Sokat utazik, nagy világjáró, de igazi nyugalomra a Balatonnál lelt. Lellei birtokáról, tavi terveiről és a Balaton sajátos illatáról beszélgetett vele Kovács Emőke.
Mi lesz a Balaton Sound és a Strand fesztivál sorsa? Zamárdi komoly szigorításokat tervez
Tervezik a zamárdi fesztiválokat a szervezők, egyeztetnek az önkormányzattal, de csak két fesztivált engedélyeznek. A B My Lake biztosan nem Zamárdiban lesz idén, de vajon mi lesz a Strand és a Balaton Sound sorsa?
Reklám
Forgalmasak a Balaton-parti elviteles helyek
Nincs már jég a Balaton vizén, de a télies öltözetre ezen a hétvégén is szükség van, ha sétát tervezünk a parton. Siófokon arra számítva, hogy sokan érkeznek a városba, kinyitották a Nagystrandot is. Az emberek szívesen fogyasztanak a Balaton-parti elviteles éttermek kínálatából.
Eloltották Fonyódon a berek tüzet

Vasárnap hajnalra eloltották az előző nap kigyulladt nádast Fonyód külterületén; ahol mintegy 120 hektáron égett le a terület.

Lángokban a balatoni nádas és élővilága

Kigyulladt a nádas Fonyódnál, ahol a körülbelül húsz hektáron elterjedt tűz megfékezésére már nyolc helyről érkeztek hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók – ismertette a katasztrófavédelem honlapján szombaton este.Az újabb tragédiának a balatoni nádasban, nemcsak a magyar tenger ökoszisztémája látja kárát, de megannyi állat élőhelye és élete is odaveszik ezekben a berektüzekben. Fonyód külterületén, a Turul […]

Bécsből a Balatonra vonattal?

Javában zajlik a Balaton északi partján, Szabadbattyán és Balatonfüred között a vasúti pálya villamosítása. A modernizációs projekt azonban várhatóan nem ér itt véget. Az uniós közbeszerzési közlönyben ugyanis a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzési felhívást tett közzé a második ütemre. A Napi.hu írása szerint ez magában foglalja a Balatonfüred-Tapolca-Keszthely és Ukk-Tapolca vonalszakaszok villamosítását is. A projekt része mintegy 25 […]

Csodás látványt nyújt a befagyott Niagara-vízesés

A hideg időjárás miatt részben befagyott a Kanada és az Egyesült Államok határán található Niagara-vízesés. A vízzuhatag alján és a folyó partján nagy jégdarabok képződtek. A víz és a jég találkozásakor pedig gőz képződik, ugyanis a jég sokkal hidegebb, mint a rázúduló víztömeg – írta az index.hu. Egymás mellett a mozgó és a mozdulatlan részek:

Tudtad, hogy a Fradi csapatkapitánya szenvedélyes pecás? Exkluzív interjú Lovrencsics Gergővel
Elárult pár trükköt, hogy ő hogyan horgászik. De mi köze van ennek a futballhoz? Milyennek látja ő a magyar bajnokságot? S, vajon lengyel felesége és a gyerekeik szeretik a Balatont?
Szerencsétlenségek sorozata sújtja Bors Máté olimpiai felkészülését
Spanyolországban kezdte volna meg olimpiai felkészülését Bors Máté windsurf magyar bajnok, azonban már az első napon partra kényszerült az Exatlon Hungary bajnoka. A légi szállítás során szörfjének fontos tartozékai törtek össze, majd a lábát kellett összevarrni egy vágás miatt.
Hatalmas tűz a Balatonnál – lángol a berek Fonyódnál
20 hektárnyi nádas, bozótos terület kapott lángra szombaton késő délután Fonyód és Balatonfenyves között. 7 településről 11 tűzoltógépjármű érkezett a helyszínre.
Bobo, a legfiatalabb átkelő

Bobo Gallagher 10 évesen a legfiatalabb lett, aki széllel hajtott járművel megtette a Hawaii és Maui közötti 30 mérföldes nyílt tengeri utat. Az Alenuihaha-átkelés legendásnak számít, a Maui-csatorna 30 mérföldjét jelenti, és az összes, szigetek közötti átjáró közül itt a legerősebb a szél. A helyiek úgy tartják, hogy aki teljesíti, igazi vízi ember. Bobo 9

Hatalmas területen ég a berek Fonyódnál – friss fotók

Körülbelül húsz hektáron ég a nádas Fonyód külterületén.

A leghasználhatóbb túraalkalmazások
Lassan mindenki kikívánkozik a természetbe és egyre többen indulnak el kisebb-nagyobb túrákra. Ha a megszokott útvonalak helyett másra vágynánk, érdemes letölteni néhány appot, amelyek nemcsak tippeket adnak, hanem a navigációban is segítenek, és hasznos információval látnak el.
Keszthelyi táncművész lehet az év Tündérszépe
A keszthelyi táncoslány is esélyes idén arra, hogy elnyerje a Tündérszépe címet. Nézd meg te is, hogy mit mond a versenyről.
Abramovics új 170 milliárdos szuperhajója

Bremerhavenban épül és rövidesen hajózhat a 460 millió angol fontot érő 140 méter hosszú Solaris szuperyacht.

Abramovics új 170 milliárdos szuperhajója

Bremerhavenban épül és rövidesen hajózhat a 460 millió angol fontot érő 140 méter hosszú Solaris szuperyacht

Csodás szigetek várják a nyaralókat

Van néhány sziget, ahová szabad a beutazás, igaz, többségüknél most némileg nagyobb felkészülést igényel a tervezés, és sok helyen elvárják a tesztelést is. Ha ezekre a mesés tengerpartokra mennénk, szükségünk lesz negatív PCR-tesztre, az pedig országonként változó, hogy hány óránál nem régebbi eredményt fogadnak el. A Dominikai Köztársaságban például a reptéren szúrópróbaszerűen tesztet végezhetnek a

Két ultrafutó verseny is lesz idén Balatonalmádiban
Április tizedikén Balatonalmádiban rendezik meg mindkét hosszú távú ultraversenyt, de vajon miért döntött így a szervezőség és mit kell tudni a versenyekről? Mutatjuk.
Nyárra megújul a Fülöp-hegyi kilátó Révfülöpön
Egy évvel ezelőtt villámcsapás következtében gyulladt ki a révfülöpi Millenium kilátó, és a fából épült részek megsemmisültek. A település sikere, hogy egy év alatt megtörtént a kárfelmérés, és a biztosítói díj mellett állami támogatással újjáépítik a Fülöp-hegy jellegzetes kilátóját.
Kvíz: Lelki megtisztulás, kálváriajárás Balatonnál
Teszteld az ismereteidet a Balatonról a likeBalaton.hu-val! Minden héten egy izgalmas kvízzel jövünk, szóval vedd elő a játékos éned, a tó iránt érzett minden rajongásod és az összes tudásod! Sok sikert kívánunk!
Új korszak kezdődik a balatoni hajózásban

Sorra újulnak meg a hajók a Bahart flottájában, miközben az új hajók gyártása is folyamatban van. A társaság több mint 200 millió forintot fordít korszerűsítésekre annak érdekében, hogy modern utazási feltételeket és üzembiztos működést biztosítson az utasoknak a szezonkezdetre. A 2021-es, 175. jubileumi év első negyedévében a tervek szerint halad a Bahart hajóflottájának felújítása, fejlesztése […]

Kézilabda Magyar Kupa – Debrecen-Siófok rangadó a női negyeddöntőben

A Debrecen és a Siófok női csapatának mérkőzése ígérkezik a legszorosabb párharcnak a kézilabda Magyar Kupa negyeddöntőjében, amelynek párosításait csütörtökön sorsolták ki a magyar szövetség székházában. A két együttes a mostani bajnoki idényben már kétszer találkozott egymással, Debrecenben 30-25-ös, Siófokon pedig 35-33-as hazai siker született. A férfiaknál a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged, a […]

Részlegesen kinyithatnak a budapesti gyógyfürdők

Több mint 200 dolgozóját oltatta be Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., hogy a hozzájuk tartozó fürdőkben újra megnyithassák az úgynevezett gyógyászati egységeket. Annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg, úgy csökkentik, hogy időpontot kell foglalni, a fürdőkben folyamatosan fertőtlenítenek, és várhatóan követik az osztrák példát. Ausztriában ugyanis már a beérkező vendégeket is tesztelik. Tavaly

Imádja a Balaton környékét a csúcsragadozó
A viszonylag kis testű aranysakál még a vaddisznó malacot is elkapja, nem gondoltad volna, de ő az ország csúcsragadozója! Kedvelt élőhelye a Kis-Balaton, és a Balatontól délre eső területek.
NAU-TEN: az ötlettől a hajóosztállyá válásig
Soponyai Géza „Sopi” az egykori vagabund szörfös hosszú évek alatt az egyik leginnovatívabb hazai hajóépítővé vált. És nem csak – elsősorban a hazai vitorlástársadalomnak szánt – hajók, hanem a vitorlások utóéletét, hajóosztállyá válását menedzselő, a vásárlókkal személyes kapcsolatot ápoló habitusa teszi egyedivé a munkáját. Pillanatnyilag négy aktív nemzeti osztályban versenyeznek az általa épített egységek, ezek az 50-es cirkáló, a Nautic (itt a Nautic 311-esek mérik össze erejüket), a Nautic 330 és a Nautic 370 Run.
Versenynaptár 2021: Elfogadva!
Bár egyelőre a koronavírus világjárvány állítja össze a mindennapok programját, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége - ahogy eddig, úgy most is - előre tekint és egy fontos döntés meghozatalával erősítette meg azt, hogy igenis reménykedhetünk abban, hogy a – terveknek megfelelően – a tavasz beköszöntével a vitorlás szezon is elindulhat.
Reklám