Vitorlázás

Vigyázzunk a mocsári teknős bébikre
Kikeltek a kis mocsári teknősök és azonnal elindultak a víz felé.
A Zalakarosi Fürdő május 7-én kedvezményes napijeggyel nyitja meg kapuit

A szabályozó kormányrendeletek alapján a Zalakarosi Fürdőre kizárólag érvényes védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Így fogyj le nyárra könnyen TRX-el! Mutatjuk a leghasznosabb gyakorlatokat
Csak két kötél, de brutál izomlázad lesz és látványos átalakulásba kezd a tested (a jó irányba!), ha kitartó vagy. Kezdd el még ma, ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal és érj el komoly eredményeket a strandszezonra.
Gyermekparadicsomot hoztak létre a zánkai Erzsébet-táborban
Amennyiben május közepén zöld utat kapnak, az Erzsébet Alapítvány nyáron újra gyermekeket táboroztatna a Balaton partján. A zánkai táborváros felújítása a vége felé közeledik, és augusztusban akár már a fonyódligeti helyszín is újra tud majd gyermekeket fogadni.
Reklám
Melyik balatoni programon kötsz ki a nyáron?
Június második felében kezdi a 16. évadát a Kultkikötő. A nyári színház öt Balaton-parti településen számos teátrumi előadással és koncerttel várja az érdeklődőket.
Középkori találmány a szörf?

Egy olasz történész, Nicola Zanella szerint nem Polinéziából, hanem Kínából származik a szörfözés, amelyet már a Szung-dinasztia idején is űztek. Zanella először akkor kezdett el erre gyanakodni, amikor 2006-ban egy kunmingi buddhista templomban járva meglátott egy domborművet, amely megvilágosodott buddhistákat ábrázolt. Nem ez volt az igazán érdekes, hanem az, hogy a középen álló alak pont

Átépítés alatt a veszélyes Tihanyi műút

A biztonság érdekében alakítják át a Balatoni Bringakör legforgalmasabb szakaszainak egyikét, a Tihanyi műutat. A 71-es főút szervízútját biciklisek, futók, gyalogosok és gépjárművek egyaránt igénybe veszik és az út menti parkolás is fokozza balesetek kockázatát. A biztonságos kerékpáros és gyalogos közlekedés érdekében önálló kerékpárutat szerettünk volna ezen a szakaszon kialakítani. Több kerékpáros érdekképviseleti szervezettel is […]

A szocialista korszak balatoni kerítéseit bemutató sorozat indul

A szocialista korszak balatoni kerítéseit bemutatja be az a fotósorozat, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program határterületeit bemutató kampány első része – közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. A sorozat célja, hogy bemutassa az Európai Kulturális Főváros program olyan területeit, amelyek csak lazán kötődnek a klasszikus kulturális területhez – olvasható a közleményben. […]

Lassan beindulnak a szabadtéri fesztiválok a Balatonnál

Izgalmas túrák, kiállítások, fesztivál programok és a kerékpár szezon is elindul a héten. A Balaton.hu ajánlja:Május 8. – Káli Feszt Május 3. (Hétfő)175 éves a balatoni hajózás – „Tradíció és Modernizáció” – Május 3 – Október 23.Anyák napi anya lánya festés Május 5. (Szerda)Kutyaparadicsom Online Okos Kutya foglalkozásDigitális koktél: csapatépítő játékok az online térben Május […]

Évadnyitó modellvitorlás verseny 2021.
F5-M és F5-E/IOM versenyt rendezett a DEMK Velencén.
Kanozsai Zoli emlékére.
Elment Kanozsai Zoli is.
Ciprus várja a turistákat

Májustól az Európai Unióban elfogadott vakcinákkal, illetve a Szputnyikkal oltottak előtt szabad az út a szigetre. Ciprus az Európai Unió, Norvégia, Izland, Svájc, Szerbia, Fehéroroszország, Oroszország, Ukrajna, az USA, Nagy-Britannia, Izrael, valamint tucatnyi arab ország állampolgárai előtt megnyitotta a határait. Az egyes országokat az aktuális járványhelyzet alakulása szerint zöld, narancs vagy vörös zónába sorolják, az

Melyik programon találkozunk a Művészetek Völgyében?
Amennyiben a járványhelyzet engedi, idén július 23. és augusztus 1. között rendezik meg a különleges atmoszférájáról is ismert Művészetek Völgye fesztivált, ahol a főszerepet 1989 óta a művészet és a természet kapja.
Reklám
Néhányan már megfürödtek idén a Balatonban
Szombaton páran megmártóztak a 14-17 fokos vízben.
Virágnézés a lelki feltöltődéshez
A fák virágzása minden évben ünnepi díszbe öltözteti a tavaszi világot - a Balatonnál ugyanúgy, mint Japánban, ahol a virágnézésnek komoly hagyománya van. Ha a cseresznyevirágzásról le is maradunk, egymás után nyílnak a szépségek, amelyek látványában megfürödhet a szemünk és feltöltődhet a lelkünk.
Tovább jár a balatoni komp, sűrítok a járatokat

Május elsején megháromszorozzák a menetrendi hajók indítását Fonyód-Badacsony között a többi naphoz képest, a komp májustól hosszabb üzemidővel közlekedik Szántód-Tihany útvonalon – a Balatoni hajózási Zrt. (BAHART) honlapjának tájékoztatása szerint. Május elsején Fonyód felől 8-19 óra, Badacsony felől 9-20 óra között óránként indulnak a menetrendi hajók. Május 1-től már a hét minden napján közlekednek hajók Fonyód-Badacsony […]

Sűrítik a menetrendi hajójáratokat Fonyód-Badacsony között, tovább jár a balatoni komp

Május elsején megháromszorozzák a menetrendi hajók indítását Fonyód-Badacsony között a többi naphoz képest, a komp májustól hosszabb üzemidővel közlekedik Szántód-Tihany útvonalon – a Balatoni hajózási Zrt. (BAHART) honlapjának tájékoztatása szerint. Május elsején Fonyód felől 8-19 óra, Badacsony felől 9-20 óra között óránként indulnak a menetrendi hajók. Május 1-től már a hét minden napján közlekednek hajók Fonyód-Badacsony […]

Hosszú idő után nő a balatoni régió népessége

Éveken át tartó népességcsökkenés után végre pozitív irányba billent a Balaton demográfiai mérlege, amelynek elsődleges oka folyamatosan növekvő igényben keresendő a tóparti ingatlanok iránt – összegezte a legújabb kutatások eredményét a tvkeszthely.hu. A Balaton térségében a népességfogyás hosszú évek óta fennáll. 2020-ban a Balaton térségében a halálozások száma meghaladta a 3500-at, míg a születésszám 2000 […]

Újra felpörög a keszthelyi óriáskerék
Hány éve ülhetünk óriáskerekekre? Hogyan lesz a hatalmas csövekből romantikus lánykérési helyszín? Szerinted hány elefánt súlyát teszi ki egy ekkora monstrum? Mindent elárulunk a cikkben!
Turisztikai ügynökség: esély van a nyári belföldi rekordforgalomra
Idén is van esély a nyári rekordforgalomra a belföldi turizmusban: hétről hétre nő az előfoglalások száma a vidéki szálláshelyeken, a nyári hónapokra már havonta csaknem egymillió vendégéjszakát lekötöttek, a legtöbbet, 1,1 milliót júliusra - nyilatkozott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek.
Gigantikus tengeri hulladéktemetőt fedeztek fel a kutatók

Azt lehetett sejteni, hogy a Santa Catalina-sziget közelében fekvő „szemétlerakó” óriási, de még a tudományos munkatársakat is meglepte, hogy valójában mekkora: nagyobb, mint San Francisco. A legutóbbi felmérést Eric Terrill vezette, aki elmondta: „megdöbbentett a terület mérete. Alig tudtunk lépést tartani a beömlő adatmennyiséggel”. A San Diegó-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézetének kutatója márciusban szállt vízre

Zivatar, viharos szél, felhőszakadás várható vasárnap
Ha nem használtad ki a május elsejei szabadtéri lehetőségeket, mára ne tervezz ilyet. Bár meleg lesz, zivatar, viharos szél és felhőszakadás miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra.
Reklám
Ilyen volt május elseje a Balatonnál
Ragyogó napsütés, igazi majális hangulat van a Balatonnál, tele vannak a vendéglátóhelyek teraszai, a part sétányok, és sokan hajóra szálltak május első napján. Gyere velünk egy tó körüli virtuális sétára!
Hivatalos! Lesz Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíj!
A sok bizonytalanság után, végre kijelenthető, hogy a hagyományoknak megfelelően, a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon. Az erre vonatkozó engedélyeket megkapta a Magyar Vitorlás Szövetség, így az eredeti terveknek megfelelően 2021.05.15-én, szombaton 11 óra 55 perckor hangzik majd el az egynapos túraverseny figyelmeztető jelzése és 12:00 órakor rajtolhatnak el a hajók. A versenyen – a szélviszonyoktól függetlenül – a Balatonfüred-Alsóőrs-Tihany-Balatonfüred útvonalat teljesítik majd a résztvevők. Már nevezni is lehet a VIHAR-ban.
Idén is megválthatod a legnépszerűbb balatoni vonatjegyeket
Május 1-től újból elérhetők a tavalyi év sikertermékei, a korlátlan utazást biztosító Balaton24 és a Balaton72 napijegyek a MÁV-nál.
Újra száguld a Kis-Balaton feletti hullámvasút
A Balaton régió legnagyobb családi élményparkja fél év szünet után újra fogad vendégeket, májusban a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók ingyen kalandjegyet kapnak.
Vonzzák a turistákat a balatoni piacok
Friss saláták, zöldségek, gyümölcsök, házi készítésű lekvárok, sajtok, szörpök, szalámik, sonkák - már ettől a felsorolástól összefut a nyál a szánkban, és akkor még nem is mondtuk, hogy frissen sült lángos, sült halak, helyi borok is kaphatók a kézműves termékek mellett a balatoni piacokon.
Ma sűrűbben járnak a kompok Badacsony és Fonyód között
None
Május közepén kezdődhet vitorlás szezon a Balatonon
A sok bizonytalanság után biztossá vált, hogy a hagyományoknak - és a terveknek - megfelelően a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon.
A hagyományoknak és a terveknek megfelelően kezdődhet a vitorlás szezon a Balatonon
A sok bizonytalanság után kijelenthető, hogy a hagyományoknak megfelelően, a Balatoni Évadnyitó 878 Co. Nagydíjjal rajtol el hivatalosan a 2021-es vitorlás szezon.
Sűrűbben járnak a kompok a Balatonon május elsejétől
Szombaton megháromszorozzák a járatok számát, utána pedig ugyancsak gyakrabban járnak.
10 Balaton körüli pad, ahova feltétlenül huppanj le egy röpke időre

Állhat a Balaton partján, vagy épp a dombtetőn az ülőalkalmatosság, rajta megpihenni nem csak a fáradt vándornak nyújt élményt.

Szupercuki szőrmók lógott be be az egyik balatoni áruházba - Nézd meg a videót!
Egy keszthelyi áruházba hívatlan vendégként érkezett nagy pelét sikerült befognia az ott dolgozóknak, a nemzeti park kollégája pedig visszaengedte a természetbe. A pele egyetlen ugrással távozott a kosárból, majd felszaladt a bükk törzsére, ahol egy darabig még azt is eltűrte, hogy filmezzék.
A Kultkikötő június második felétől várja a látogatókat

Június második felében kezdi idei, immár 16. évadát a Kultkikötő, a nyári színház öt Balaton-parti településen számos teátrumi előadással és koncerttel várja az érdeklődőket. A járványhelyzetre tekintettel minden Balatonföldvárra, Balatonboglárra, Balatonszárszóra, Balatonfenyvesre és Badacsonyba tervezett programunkat szabad téren tartjuk – írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott tájékoztatójukban. Kiemelték: az évad június 19-én a kaposvári Csiky Gergely Színház Neil Simon Furcsa […]

Új kerékpáros és közösségi közlekedési fejlesztések segítik a belföldi turizmust

Új kerékpáros és közösségi közlekedési fejlesztések segítik a belföldi turizmust, egyre több környezetkímélő lehetőség közül választhatnak a kirándulók – hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, a Keleti pályaudvaron, Budapesten. Schanda Tamás elmondta: május 1-jétől a kerékpáros turisták érdekében közvetlen vonat indul Budapest és a Tisza-tó […]

A balatoni nyaralók mintái és típusai – első rész

A Balaton-part gyakran kontrollálatlan, szuburbánus fejlődése egyre többeknek okoz fejtörést. Vajon milyen eszközökkel éltek építészek és döntéshozók, mikor a 20. században hasonló kihívásokkal szembesültek? Sorozatunk első részében a hatvanas évekig tartó időszakot tekintjük át. A minta- és típusterv fogalmai gyakran összekeverednek a közbeszédben, miközben alkalmazási szerepük eltérő az építészeti stratégiaalkotás eszköztárában. A Balaton-part tömeges beépítésének

Felismeri, hogy melyik balatoni településen járunk? ? Kvíz
Van, aki az északi, és van, aki a déli partjára esküszik, de egy biztos: a Balaton a magyarok legkedveltebb úti célja. Most tízet válogattunk ki a balatoni települések közül, tesztelje, melyiket ismeri fel!
Melyik fürdő lesz nyitva a hétvégén a Balatonnál?
Védettségi igazolvánnyal már a hétvégén csobbanhatunk a Hévízi-tóban, a Zalakarosi Fürdő pedig egy hét múlva nyit, Siófokon műszaki probléma miatt még zárva tart a Galerius Élményfürdő és Wellness Központ.
Fiatalok, irány az Asso!
Keresve sem lehetne jobb hajót találni, ami kishajózás és a nagyhajózás közti átmenetet izgalmasabban hidalná át, mint éppen az Asso. A hivatalos elnevezésében - Asso 99 - a szám azt jelzi, hogy 9 méter 90 centi hosszú, azaz ideális a mérete a Balatonra. Hat fős legénységéből hárman trapézolhatnak, a hátrafelé kilaposodó hajótest már viszonylag hamar megsiklik, ideális körülmények között a húsz csomó körüli maximális sebesség pedig az elvárt adrenalinlöketről is gondoskodik.
Érdi Mária: Vannak olyan körülmények, amikor én vagyok a világ legjobbja
Optimistán és elszántan készül a közelgő Tokiói ötkarikás játékokra Érdi Mária. A fiatal sportoló kihasznál minden lehetséges alkalmat arra, hogy hajóba ülhessen és lehetőség szerint versenykörülmények között készüljön a nagy feladatra.
Május 1. szombattól újra várja vendégeit a Hévízi Tófürdő

Elérte a beoltottak száma a 4 millió főt péntek délután, így a kormányrendelet értelmében kinyithat a Hévízi Tófürdő is.

Vitorláskvíz – nem csak lányoknak

Tavalyhoz hasonlóan megint otthon ül mindenki, és várja, mikor vehet végre részt újra vitorlás versenyen. Addig is, amíg ez bekövetkezik, értékes nyereményekért zajló kvízjátékkal üthető el az idő. A kvízjáték – amelynek kiírója a Women On Water Hungary – nemcsak lányoknak, sőt, nem is csak versenyzőknek szól, hanem mindenkinek, aki tesztelni szeretné a téli kényszerszünet

A nagyobb tényleg mindig jobb? Milyen hajó a legjobb a Balatonra?
Gyakran merül fel a kérdés, hogy mégis, milyen vitorlás hajó felel meg leginkább a Balatonra. Két szokásos válasz létezik, az egyik az „amilyen neked kell”, a másik pedig az „attól függ”. Ez a második az, amelyik aztán rengeteg további kérdést szül. A Vitorlázásmagazin körüljárta azt a kérdést, hogy vajon tényleg jobb-e a nagyobb – és ha igen, akkor miért.
A tihanyi Királykriptában a mai nappal indul a régészeti feltárás

A feltárt Királykripta az ásatások befejeztével az apátsági múzeum látogatásának részeként lesz megtekinthető a nagyközönség számára.

A Veszprém-Balaton régióban lesz a Magyar Mozgókép új ünnepe
Új névvel, új helyszíneken, új időpontban, megújult külsővel és premierekkel rendezik meg a hazai filmek seregszemléjét. A csodálatos Veszprém-Balaton régióban lesz az új Magyar Mozgókép Fesztivál a vízparti szezon elején, 2021. június 23-26. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mámai templomrom, Balatonfűzfő

Balatonfűzfő neve talán senki fülének nem idegen, de azt már jóval kevesebben tudják, hogy története egészen a honfoglalás koráig nyúlik vissza. A város helyén állt ugyanis egy kis falu, Máma, amelynek emlékét többnyire már csak egy templomrom őrzi a fűzfői plébániatemplom mögött. Máma nevét először egy görög nyelven íródott alapítólevél említi az első ezredforduló táján, […]

Reklám