Vitorlázás

Érdi Mária: Jöhetnek a versenyek!
Érdi Mária: Jöhetnek a versenyek!
A Kis-Balaton szimbóluma, a Kányavári-szigetre vezető fahíd

A Kis-Balaton hosszúkás szigetét, a kányavári-szigetet egy gyalogos fahíd köti össze a balatonmagyaródi Fenyvespusztával.

Új Balatonos applikációval segítenek a vízimentők
Pár napja elérhető: kibővült csomagkínálat és gyorsabb applikáció. A BalatonHelp a vízimentők új fejlesztése, egy egyedülálló, professzionális szolgáltatás, melyet azért hoztak létre, hogy a Balatonon vízi járművel közlekedők egy gyors, kiszámítható és megbízható segítségnyújtási rendszerhez jussanak. Mutatjuk!
13 Balaton-parti vasútállomáson hallhatók magyar költők versei idén nyáron
Idén nyáron a partok mellett a peronokon is hallhatók versek a Balatonnál, a Vers a peronon címmel már 13 Balaton-parti vasútállomáson hallhatók magyar költők versei, mutatjuk az állomásokat és a további részleteket.
Reklám
Idén is minősítik a balatoni strandokat a Kék hullám zászló versenyen

A verseny különdíját az a strand nyeri el, amelyet járványügyi szempontból a legbiztonságosabbnak ítél a zsűri.

Földrengés volt érezhető Somogy megyében

A Richter-skála szerinti 3,5-ös erősségű rengés rázta meg Somogyszob térségét, melyet az emberek is éreztek. A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint szerda délután 17 óra 51 perckor földrengés pattant ki a Somogy megyei Somogyszob közelében, mintegy 9 km-es mélységben. A földrengést a lakosság is érzékelte, károkról szerencsére eddig nem érkezett bejelentés.

Időjárás a Balatonon – Június 5-7.

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, felhőszakadással kísért heves zivatarok is kialakulhatnak. Hajnalban 13-18 fok várható. Délután 19-28 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szombaton már sok lesz a napsütés, egy-egy zápor csak néhol fordulhat elő. A délies szél nyugaton megerősödik. Délután 22-27 fokra készülhetünk. Vasárnap a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, elszórtan alakulhat […]

Jövőre lesz legközelebb Szent György-hegy hajnalig

A koronavírus utóhatásai miatt sajnos lemondani kényszerültek a szervezők az idei Szent György-hegy hajnaligot. A rendezvény sajnálatos elmaradásáért a jövő év izgalmas és még gazdagabb konkrétumai kárpótolnak. Ez az év a kisebb megmozdulásoké, családias rendezvényeké. A jövő évi Szent György-hegy hajnaligot már most kitűztük, 2021. június 5-én újra találkozunk – lesz egy szakmaibb, borokra fókuszáló 0. […]

Balatoni őrület! Saját teste melegével keltette ki a talált hattyútojást
Hihetetlen, de igaz a kis hattyú története! A madár egy Balaton vizén ringatózó tojásként került egy lakásba, és megtalálója saját testhőmérsékletével keltette ki. Totó azóta is embernek gondolja magát, a Festetics-kastély Madárparkjában találkozhatsz vele!
Módosult a versenynaptár

Mivel az idén június 1-jén kezdődhetett a hazai vitorlásszezon, módosítani kellett a korábban összeállított versenynaptáron. A Magyar Vitorlás Szövetség a veszélyhelyzet okozta károk enyhítése miatt engedélyezte, hogy a szervezők a versenyeiket új időpontokban rendezhessék meg, ugyanakkor a versenyszezon indulásának eltolása miatt több szervező a regatták törlésére kényszerült. Emiatt a hajóosztályok ranglistaversenyeit is át kellett szervezni.

A Balaton és a Hold románca
A Hold vízre gyakorolt hatásáról régóta tud az ember, ahogy asztrológiai szemmel az ember vizes - vagyis érzelmi - életterületeit szintén befolyásolja a bolygónkat kitartóan kísérő égitest. A Balatonnak is különleges kapcsolata van Naprendszerünk óriásholdjával, és hogy mi születhet meg románcukból, az kiderül a cikkünkből.
2020. év nulladik vitorlásversenye
Pünkösd vasárnap került sor az év „nulladik” Balatoni regattájára. Azért nem az első, mert az első verseny hivatalosan az Ezüstszalag lesz.
Balatonföldvári Pünkösdi Vitorlásverseny
A hétvégén 24 egység részvételével, jó hangulatban, sportszerűen zajlott a Balatonföldvári Pünkösdi Vitorlásverseny. A viharossá váló szélben senki sem kényszerült a verseny feladására, azonban néhány vitorla kisebb-nagyobb sérülésekkel ért csak célba.
Reklám
Kéthetes lesz a francia vitorlásünnep

Az idén huszonkettedik alkalommal rendezi meg a Societe Nautique de Saint-Tropez a Les Voiles de Saint-Tropez regattát. Szeptember végén a világ legnagyobb klasszikus flottája gyűlik majd össze a Côte d’Azurön. A verseny eleganciájáról és emelkedett színvonaláról legyen elég annyi, hogy ez az, ahol még John Fitzgerald Kennedy hajója is megjelenik. A szeptember 26-tól október 3-ig

Idén csak fokozatosan kezdjünk napozni, mondja a szakember
Idén különösen fontos, hogy csak fokozatosan kezdjenek napozni az emberek - erre hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. Mutatjuk a részleteket.
Új irodalmi akció indul a balatoni peronokon
None
Orvhalászokat kaptak el a Balatonnál
Orvhalászat miatt emeltek vádat két szombathelyi férfi ellen, akik 2020. március végén badacsonyörsnél halászati engedély nélkül próbáltak halat fogni a Balatonból.
Szuper kirándulóhelyek a Balatonnál, nemcsak motorosoknak!
Itt a nyár, s ha lassan is, de újra visszatér az élet a Balaton környékére! Gyere velünk egy motoros túrára a Hévíz-Balatongyörök-Kis-Balaton útvonalon!
Trianon 100. évfordulójára emlékeznek a Balaton-parti településeken

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója és a nemzeti összetartozás napja alkalmából megemlékezéseket tartanak szerte a Balaton-partján.

Mutatjuk mennyit kell fizetni idén a balatoni strandokon
None
Virágba borult Keszthely vízparti rózsakertje

A keszthelyi Balaton-part az egyik legszebb tóparti szakasz a nagy tó körül: a strandoláson kívül remek helyszín egy kellemes sétához is.

Villamosított vasúti pályán lehet majd utazni a Balaton körül
Idén megkezdődik a Balatonfüred–Tapolca–Keszthely vasútvonal villamosításának tervezése, ezzel válik majd teljessé a Balaton északi partján a korszerűsítés. Jelenleg a Balatonfüredig tartó sínpár fölé építik ki a vezetéket, de a nyári szezonban szünetel a munka.
Reklám
Levendula Szedd magad - Lesenceistvánd
None
Így várják a látogatókat a Balaton népszerű turisztikai célpontjain
Megmutatjuk, hogyan készül néhány nagyobb település, népszerű turisztikai célpont a látogatók fogadására. Összeállításunkból kiderül az is, a településeken élők összefogásával, az önkormányzatok és a helyi szolgáltatók közötti együttműködéssel és hatékony, szakértői támogatással, kormányzati programokkal, még a rendhagyó helyzetben is eredményes, egyúttal élményekben gazdag szezon elé néznek mind a turizmusban működő vállalkozások, mind pedig a belföldi utazást tervezők.
Ilyen árakra készüljünk az idei strandszezon alatt

Kiderült, hogy mennyibe fognak kerülni a balatoni strandok az idei szezonban. A legdrágább belépő 1700 forint lesz a füredi Esterházy strandon. A járvány hatásaira különbözően reagálnak az üzemeltetők. Van, ahol a tavalyi árakkal igyekeznek elnyerni a a potenciális strandolók szimpátiáját, de valahol erős drágításokkal kompenzálják a gazdasági visszaesésből fakadó deficitet. Az árak 500 és 1700 […]

Görögországban várják a turistákat

A hotelek és szállodák június elsején, hétfőn megnyitottak. A repülő- és hajójáratok jegyárai csökkentek, ez pedig még vonzóbbá teheti Görögországot a külföldiek számára. Mivel a gazdaság bevételeinek mintegy 20 százaléka a turizmusból származik, az ágazat beindítása létfontosságú az ország számára. A kormány reméli, az, hogy megfékezték a vírust, hitelessé és biztonságossá teszi az országot a

Szezonnyitó szedd magad hétvége és falatozás a Szent Balázs-hegyi Levendulásban

Dúsan virágzó levendula bokrok- bódító illatok- szikrázó napsütés- pazar kilátás- grillen készült fogások- levendula fröccs- és levendula szörp – mindez a Balaton egyik legrejtekesebb, és legszebb kilátású magán-levendulásában. Idén újra, 3 hétvégén át! Szentantalfa mellett Laszip Tamás informatikus telepített háza mellé hobbiból levendulákat, a birtokot évről évre megnyitja szedd magad 7végékre. Nem lesz máshogy idén […]

Máris sok dolga akadt a vízirendőröknek

A hétvégén több alkalommal is elsőfokú viharjelzésben kellett intézkedniük a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársainak. Szám szerint négyszer volt szükség a segítségükre, az északi és a déli parton is 2-2 alkalommal. Az északi part közelében egy vitorlást és egy horgászt sodort el a csónakjával az erős szél miatti hullámzás, míg a déli parton két vitorlás futott […]

Belecsöppentünk a keszthelyi kastélymesékbe
Különleges idegenvezetőkkel sétáltunk a keszthelyi kastély parkjában, Daru Domonkos, Bogoly Bonifác és a Szederkényi cicák mutatták meg nekünk az évszázados titkokat.
Elkészült a módosított versenynaptár
Miután az idei esztendőben május 13. helyett június 1-vel kezdődhetett a hazai vitorlázás hivatalos versenyversenyszezonja, módosítani kellett a korábban összeállított versenynaptáron. A regatták új listája már meg is jelent a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján.
Jó szélben, szólóban a 2020-as tókerülőn
Ébredezik a világ a koronavírus után és ébredezik a Balaton is, egyre többen vannak az éttermekben, kikötőkben és a vízen is. Május utolsó hetében tókerülő egykezes túrára indultunk a Balatonmáriafürdő Túravitorlás SE-t képviselve Joó Tamás – Nimfa/Jouet 760, Simó Béci - Jackpot/Dynamic 35) és jómagam ViNo-Bá 3.0 FPC30.
Római kori hajót találtak egy szénbányában

A hajó az ókori római birodalom egy virágzó városához, a 45 ezer lakosú Viminaciumhoz tartozott. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kostolaci szénbánya nyílt színi fejtésének meredek falából egy kis munkagép emelte ki a római kori hajó elülső felét. Már hetekkel korábban előkerült a szénben gazdag talajból néhány fagerenda, de a koronavírus-járvány miatt várni kellett

Elő a határidőnaplókkal: elkészült a módosított versenynaptár
Elő a határidőnaplókkal: elkészült a módosított versenynaptár
Erre számíthat, aki legközelebb szállodába megy
Eltűnik a svédasztalos reggeli, a medencében való fürdéshez időpontot kell kérni, a szájmaszk használata pedig kötelező – ez csak néhány azok közül a változások közül, amelyekre a vendég a világ szállodáiban számíthat, ha a koronavírus-járvány lecsengése után ellátogat valahova. A szigorítások hasonlóak itthon is.
30 év után újra lehet szörfözni a Tiszán

A rendelet a Magyar közlöny  104. számában jelent meg, és 2020.06.08-án lép hatályba.

Balatoni kilátok – 30 helyszín amit látnod kell

A Balaton környéki kilátók, amelyeket ha megmászunk, csodás kilátás nyílik a tóra és a part menti térségre. Utazz, és örökítsd meg a balatoni panorámát.

Kendernay: Tönkreteheti a Balatont a kormány mohó politikája
Az LMP képviselője szerint figyelmen kívül hagyják a tó természetes ökoszisztémáját.
Gőzerővel készülnek Balatonboglár egyik legnagyobb fesztiváljára
None
Elvétette a lehajtót az M7-esen, döbbenetes, amit ezután felvett a kamera - videóval!
Az M7-es autópálya új balatoni lehajtójánál követett el durva szabálysértést egy autós. VIDEÓ!
Kutyás strand nyílt Keszthelyen, a déli szabadstrand helyén
Nem kell belépőt fizetni, és lehet kutya nélkül is menni, a járvány miatt viszont lehet létszámstop.
Egy rendhagyó családtörténet balatoni fotográfiák tükrében
Méhes Károly író nagyapja, dr. Méhes Gyula a Limnológiai Intézet igazgatójaként az 1930-as években családjával Tihanyban élt. Hangulatos tavi fotók maradtak fent a családi albumban, de mindemellett a Méhes-család története is igen érdekfeszítő. Róluk, sorsukról és a Balaton-szeretetről beszélgetett a család leszármazottjával, Méhes Károllyal Kovács Emőke.
Játsszon velünk és nyerjen balatoni hajózást!
A Travelo olvasói közül most egy szerencsés játékos menettéri hajózást nyerhet, melyen másodmagával vehet részt!
Június 16-tól várnak a balatoni táborok
A zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark, a gyerekek egyik kedvenc ott­alvós tábora idén nyáron is feledhetetlen élményekkel várja a diákokat.
Villamosított vasúti pályán lehet majd utazni a Balaton körül
Idén megkezdődik a Balatonfüred?Tapolca?Keszthely vasútvonal villamosításának tervezése, ezzel válik majd teljessé a Balaton északi partján a korszerűsítés. Jelenleg a Balatonfüredig tartó sínpár fölé építik ki a vezetéket, de a nyári szezonban szünetel a munka.
Gyászruhát ölt Keszthely főtere Trianon emlékére

Emlékező mécsesek világítanak majd Keszthely gyászruhába öltöztetett főterén, a Nagymagyarország installáción 2020. június 4-én.

Vitorlabontó Ünnepség Balatonfüreden

A szokásos évadnyitó ceremóniával nyitották meg az idei hajózási szezont Balatonfüreden. Bár a koronavírus erőteljesen átírta a forgatókönyvet a társadalom szinte összes szegmensén, az éves Vitorlabontó Ünnepség szerencsére idén is rendben lezajlott. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt elhalasztott olimpia fájdalmasan érintett mindenkit, de a szövetségben az a feladat, […]

Reklám