Vitorlázás

Daruknak ütközött egy teherszállító hajó

A panamai zászló alatt hajózó konténerszállító, a 366 méter hosszú Milano Bridge épp egy javítás után érkezett a szárazdokkból, amikor Puszan kikötőjében nem tudta elkerülni a kikötőben álló óriási darukat, és háromnak is nekiütközött. Az első hatalmas robajjal omlott össze, a másik kettő enyhébb sérülésekkel megúszta. Az első daru kezelője enyhébb sérülésekkel került kórházba, az

Tóparti színezők a tavaszi szünetre #4
A veszélyhelyzet idején zajló oktatási rendszerben április 9-14-ig nem kell otthon sem tanulni, hiszen tavaszi szünet lesz. A likebalaton.hu már hétfőtől minden reggel egy-egy szuper színezővel segít eltölteni a gyerekeknek az otthonlétet. Csak kattints a képre, nyomtasd ki, és indulhat a színezés. Holnap is lesz! :)
Balatonfüreden fokozott rendőri ellenőrzés lesz húsvétkor a sok turista miatt

A kijárási korlátozások egyértelműek, mindannyiunk érdeke azokat betartani – jelentette ki Balatonfüred polgármestere.

“Ha kreatív és jó napom van, becsúszik néhány elvont kép is” – Interjú Szántó Áron fotóssal

A Balaton ezer és egy arcát rengetegen próbálták már lencsevégre kapni. A tó legmélyebb rezdüléseit viszont csak olyasvalaki érezheti igazán, aki annak partjain nevelkedett. Kérdéseinkre oldalunk borítóképének szerzője, a balatonfüredi illetőségű fotós, Szántó Áron válaszolt. Mikor kezdtél fényképezni és mi keltette fel az érdeklődésedet akkoriban? Volt valaki, aki inspirált vagy csak a pillanat törékeny szépségét […]

Reklám
Új látogatóközpont épül a Balatonnál

A balatonfüredi Lóczy-barlangnál látogatóközpont épül, bővül a Hegyestű geológiai bemutatóhely és a Salföldi Major fogadóépülete. Bár jelenleg a koronavírus-járvány miatt nem fogadnak látogatót a nemzeti park látogatóközpontjaiban és bemutatóhelyein, az április közepén induló beruházás részeként a balatonfüredi Lóczy-barlang látogatóközpontjában interaktív beltéri és szabadtéri kiállítás és tanösvény, valamint helyi termékeket árusító ajándékbolt és helyi specialitásokat kínáló

Bakancslistás kirándulások #1 - Kolostorromok nyomában
A Káli-medence a természeti csodák mellett nem szűkölködik egykori templomok, kolostorok és várak megmaradt romjaiban sem. A többszáz éves kőfalak maradványai olyan korokat idéznek, amelyben a világ talán durvább, de csendesebb is volt, és meglátogatva ezeket a romokat, egy kis időre mi is távol kerülhetünk a mostani világ zajaitól. Most három kolostorromot mutatunk be, amelyek varázslatos környezetben pihennek évszázadok óta, és mint kirándulóhelyek bármelyik évszakban tökéletes úticélt nyújtanak.
Időjárás a Balatonon – Április 3-5. Copy

Pénteken a sok napsütést kevés gomolyfelhő zavarja, de ezekből a felhőkből sehol sem alakul ki csapadék. Az északnyugati szél néha megélénkül. 15 fok köré erősödik a nappali felmelegedés. Hétvégén továbbra is sok napsütésre van kilátás, csak néha növekszik meg a felhőzet. Elvétve kisebb zápor előfordulhat. Az északkeleti szél gyakran lesz élénk. Délutánonként 15 fok körüli értékeket mérhetünk. […]

Titkos úticél-tippek hajósoknak

Ha már újra lehet hajózni, az Adria mellett felfedezhetünk olyan rejtett kincseket a közelben, amiket ritkán látunk, pedig nem is kell sokkal messzebbre menni értük. Itt a limoncello és a hosszú szieszták világában kiváló ételekkel, filmsztárokkal és hírességekkel futhatunk össze. ProcidaA csendes kikötőben békésen ringatózó hajók mellett idős férfiak ülnek. Ráncos arcukat a nap felé

Húsvéti népszokások virágvasárnaptól nagyszombatig
A keresztény egyházak tagjai az év legfontosabb ünnepére készülnek. Napjainkban a vallásos családok és a kulturális örökségüket ápoló közösségek szokásaiban részben tovább élnek a néphagyományok.
Somlói vár

A 14. század első felében emelhették a Somlói várat, egy magánföldesúri birtok központjaként. Az első, máig fennmaradt okleveles említése 1352-ben történt.

Évmilliókról tanúskodnak a Balaton-felvidék hegyei

A Balaton-felvidék valaha kénköves ménkűt szóró vulkánjai mára a nyugalmat árasztják.

Lezárják Szentendre belvárosát a húsvéti ünnepekre

A város honlapján jelentette be a polgármester, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel, elrendelte Szentendre belvárosának részleges lezárását.

Verses fotók, videók készítésére buzdít Balatonszárszó

A József Attila emlékház hirdette meg a helyi önkormányzattal, művelődési házzal és az általános iskolával közösen a Posztolj verset az éterbe! elnevezésű akciót.

Reklám
Napi pozitív gondolat #5 - Eckü (Hősök)
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma Ecküt kérdeztük a Hősökből.
Lezárták a Hévízi-tó körüli park egy részét

A járványügyi helyzetre való tekintettel a hévízi Schulhof sétányon átvezető gyalogos forgalom átmenetileg nem lehetséges.

A hévízi programok házhoz mennek – Maradj otthon!

Sok érdekességet, izgalmas történeteket ismerhetünk meg Hévízről a Gróf Festetics György Művelődési Központ online programjainak köszönhetően.

Tóparti színezők a tavaszi szünetre #3
A veszélyhelyzet idején zajló oktatási rendszerben április 9-14-ig nem kell otthon sem tanulni, hiszen tavaszi szünet lesz. A likebalaton.hu már hétfőtől minden reggel egy-egy szuper színezővel segít eltölteni a gyerekeknek az otthonlétet. Csak kattints a képre, nyomtasd ki, és indulhat a színezés. Holnap is lesz! :)
Balatonszárszó idén online versekkel ünnepel

A balatonszárszói József Attila emlékház versek posztolására invitálja a költészet kedvelőit a virtuális térben az idei költészet napján. Az intézmény számításait a jeles ünnepnapra teljesen keresztülhúzta a koronavírus, amit ezzel az online megoldással próbálnak áthidalni a szervezők. Az emlékház azután hirdette meg a helyi önkormányzattal, művelődési házzal és általános iskolával közösen a Posztolj verset az […]

A héten döntenek a Balatoni Évadnyitóról

A héten eldől, hogy mikor lesz a Balatoni Évadnyitó, a Kékszalagról pedig május elején születik döntés. Mivel egyelőre egyetlen vízi rendezvény sem tartható meg, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja a 2020. évi versenyszezon kezdetét. Az elnökség felülvizsgálja a versenynaptár összeállításának szabályait és meghatározott feltételek mentén lehetőséget ad egyes versenyek

Bejött a kísérlet – a műfészkekre is ráívtak a balatoni süllők
Lezajlott a süllőnász a tavon, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mesterséges süllőfészkei pedig jól vizsgáztak. A márciusban kihelyezett kör, illetve négyzet alakú kísérleti műfészkeket a szakemberek egy pillanatra felhúzták a tó mélyéről, hogy megvizsgálják ráívtak-e a süllők.
Érdekességek a Hévízi-tóról

A 4,4 hektáros Hévízi-tó igazi kuriózum, nemcsak Magyarországon, hanem világszinten is.

Biztonságos sonkavásár a hévízi termelői piacon
Teljes volt a húsvéti kínálat a hévízi piacon, lehetett palántát és kézműves szappant is kapni. A termelők többségét szabadtéren, egymástól távol helyezték el, a csarnokban pedig a pultoknál csak egy-egy vásárló lehetett egy időben. Az élelmiszereket fóliával védték, és a vevőktől „tisztes távolságot” kértek.
Reklám
Hogyan vásároljunk és szükséges-e az élelmiszerek fertőtlenítése?
Heti 1-2 bevásárlás legyen a maximum és megfelelően fertőtlenítsük otthon a megvásárolt élelmiszereket is. Dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója mondta el a részleteket.
Royal New Zealand Yacht Squadron - America’s Cup kvíz
Royal New Zealand Yacht Squadron - America’s Cup kvíz
Napi pozitív gondolat#4 - The Carbonfools
NEKED IS VAN RÁ KÉT PERCED. Napi pozitív gondolat című sorozatunkban megszólaltatunk egy-egy ismert előadót, zenészt, a Balaton szempontjából releváns személyiséget, aki szorosan kapcsolódik hozzá, aki a szerelmese a tónak. Érzések, hangulatok, egy kis energia a mai naphoz. Ma a The Carbonfools énekesét, Fóris-Ferencz Gábort kérdeztük.
A tökéletes koktél házi karanténhoz

Március 28-ával bevezették a kijárási korlátozást, aminek következményeként remélhetőleg már tényleg csak az lép ki lakásából, házából, akinek feltétlenül muszáj. Egyre nehezebb azonban elviselni a bezártságot, amin segíthet egy finom frissítő. Természetesen csak felelősséggel fogyasztva! A beszédes nevű Quarantini bemutatása előtt muszáj megosztanunk a hozzá vezető történetet: bárok, kocsmák, éttermek – már rég zárva, még

Elhunyt Wöller István a balatoni vizimalmok tudósa, kutatója

Malomtörténeti fényképarchívuma és adattára egyedülálló az országban. Neki köszönhető az őrvényesi és csopaki vízimalom megmentése.

Egy csendes fürdőváros bűnös titkai #3 - lövöldözés a keszthelyi utcán
Merénylet a keszthelyi főszolgabíró ellen! Iski Szilvia, a Helikon Kastély történész-muzeológusa korabeli bűnügyi tudósítások segítségével vezet át bennünket a fürdőváros sötét oldalára!
Hírek a Hídról 2020 április
Hírek a Hídról 2020 április
8,5 milliárdból épül Szántódon a Balaton partján 109 szobás, ötcsillagos hotel

A Móricz Zsigmond utcában megépülő 15 660 négyzetméteres luxushotel a pince- és földszinten kívül további négy emeletet kap.

8,5 milliárdból épül a Balaton partján Zamárdiban 109 szobás, ötcsillagos hotel

A Móricz Zsigmond utcában megépülő 15 660 négyzetméteres luxushotel a pince- és földszinten kívül további négy emeletet kap.

8,5 milliárd forintból épül Zamárdiban 109 szobás, ötcsillagos hotel

A Móricz Zsigmond utcában megépülő 15 660 négyzetméteres luxushotel a pince- és földszinten kívül további négy emeletet kap.

Tóparti színezők a tavaszi szünetre #2
A veszélyhelyzet idején zajló oktatási rendszerben április 9-14-ig nem kell otthon sem tanulni, hiszen tavaszi szünet lesz. A likebalaton.hu már hétfőtől minden reggel egy-egy szuper színezővel segít eltölteni a gyerekeknek az otthonlétet. Csak kattints a képre, nyomtasd ki, és indulhat a színezés. Holnap is lesz! :)
365 méteres konténerszállító hajó tarolt le egy kikötőt

Kikötés közben történt a baleset a dél-koreai Busan kikötőben, személyi sérülést nem jelentettek.

365 méteres konténerszállító hajó tartolt le egy kikötőt

Kikötés közben történt a baleset a dél-koreai Busan kikötőben, személyi sérülést nem jelentettek.

Flashmobbal jelentkezik a Pannon Egyetem

Összetartás flashmobbal indított a Pannon Egyetemen márciusban megalakult CoolLaunch önkéntes ifjúsági szervezet. “2020. március 23-án reggel 8.00-kor jelentettük meg Facebook oldalunkon azt a 32 hallgató és közel 10 oktató, egyetemi dolgozó fotójából összeállított montázst, amivel szerettük volna a koronavírus-járvány miatt kialakult megváltozott egyetemi oktatási rendszerben megerősíteni és kifejezni összefogásunkat, összetartozásunkat.Ezt fejezi ki a fotón látható […]

Nem nyit a kishajókikötő a Balatonnál

A zamárdi önkormányzat nem engedélyezi az általa üzemeltetett kishajókikötő megnyitását, valamint oda hajók, csónakok behelyezését április 15-től. A település polgármestere a koronavírus-járvány elleni védekezés kapcsán kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozik a döntés meghozatalában, amely szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni. A határozat szerint a megfizetett kikötőhelyek bérleti díjait a használattal

Cikkünk nyomán megmozdult az ország a kőröshegyi tulipánokért
A koronavírus-válság felülírta a Kőröshegyi Levendulás egyik népszerű programját, a tulipánszüretet, de cikkünk nyomán több ezren mozdultak meg, hogy rendeljenek a gyönyörű virágokból. A friss tulipánok postázása folyamatos, a látványkertészet tulajdonosa pedig újra visszanyerte életkedvét.
Hírek a hídról
Sportágunk a partra szorult, márciusban a koronavírus miatti veszélyhelyzet határozott meg szinte mindent. Így munkánk jórészt a helyzet kezelésére való felkészülés, a tennivalók és a feladatok meghatározásának jegyében telt.
WOW történetek - Szollás Rita
Gyerekkorom óta vitorlázom, de komolyabban 12 éves korom után kezdtem el érdeklődni a hajózás iránt. Apukám révén kerültem kapcsolatba a vitorlássporttal, ő vitte az egész családot minden nyáron, és rendszeresen jártam vitorlás táborokba is: itt volt lehetőségem "kishajós" élményeket is szerezni.
Felszínre került az eltűnt hajó

Bő 60 évvel ezelőtt tűnt fel először az amerikai Maine állam partjainál egy nagyjából 15 méteres hajóroncs, ami egyszer csak eltűnt. Később újra feltűnt, amikor az óceán hullámzása arrébb mosta a homokot a part környékén, így a hajó újra előbukkant a mélyből. Stefan Claesson régész különleges drónokat is bevet a nehezen megközelíthető leletek azonosításához. A

A hévízi odútelepi énekesek titkos élete
A Hévízi-tavat ölelő természetvédelmi területen több mint ötven odú várja az „albérlőket”, kis testű énekesmadarak életét figyelik a természetvédők.
Tihany lezárja a település parkolóit a kirándulók nagy száma miatt

Tömegesen érkeznek Tihanyba a kirándulni vágyók, elsősorban a környező településekről.

Essegvár Bánd

Bánd határában, a Séd patak mellett emelkedő mészkőszirt nyugati végén találjuk a 13. században épült Essegvár romjait.

A gyerekek is imádni fogják a Csillagvárba költöző szelíd tehenet
Egy Magyarországon igazi ritkaságnak számító szarvasmarhafajtával gazdagodott a balatonszentgyörgyi Csillagvár Múzeum állatudvara a napokban.
Hegyesdi várrom

A Balaton-felvidéki település, Hegyesd határában emelkedő 281 méter magas hegytetőn már alig látszik valami a réges-régi várfalakból.

Reklám