Vitorlázás

Az RSM2 vezet visszafelé, a sarkukban a Prevital

Vándor Róbert és Litkey Farkas párharcát hozza a keszthelyi pályajel utáni szakasz, egymás mögött, északias széllel halad a két vezető hajó. Az RSM2 sebessége ebben a szélben kicsit jobb, mint a Previtalé. (Rsm2 majdnem 10 csomóval, a Prevital 8 csomóval halad pillanatnyilag.)

Az RSM2 tette meg a legtöbb kilométert

Érdekesség: a vezető RSM2 tette meg a legtöbb kilométert az élmezőnyből. A track-live.com munkatársai összegyűjtötték a pontos számokat, ki mennyit vitorlázott Keszthelyig.

Milyen szél várható 23 óra környékén?

Erre az Országos Meteorológiai Szolgálat szél előrejelzési térképe nyújthat támpontot. Eszerint addigra bejön a könnyű északias szél, ami - és ez fontos lehet - kiolthatja a lassan felépülő, ellentétes irányú parti szelet. Tehát a térkép szerint - ha a helyszínen valóban látszik ez a szél - nem éri meg kockáztatni a déli parton, inkább az északias irány látszhat jónak...

Frissített időjárás-előrejelzés

Szilágyi Eszter, az OMSZ Veszélyjelző Osztályának meteorológusa frissítette prognózisát.

Reklám
A Raiffeisen Opel Fifty-fifty az élmezőny nyakán

A Raiffeisen Opel Fifty-fifty, a Raffica és a Poplart megközelítette az élmezőnyt. A Fifty-fifty 9 és fél kilométeres hátránya 1300 méterre fogyott a New Black jack mögött. VIDEOANIMÁCIÓ

A Balaton őrei: nők, akik garantálják a biztonságot
AAhogy a Kékszalagon is rengeteg női versenyző indult, a Balaton biztonságát garantáló Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) csapatából sem hiányoznak. Bagyó Nóra, Bene Lili, dr. Dajka Dalma és Timm Andrea beszéltek a mentés ritkábban látható oldaláról.
Vízről nézve a Kékszalag rajtja - videós élménybeszámoló
Csütörtök reggel 9-kor elstartolt Európa leghosszabb tókerülő versenye, az 52. Raffeisen Kékszalag Nagydíj. A viadalon összesen 535 hajó állt rajthoz és 27 hajóosztályban indultak nevezők. Voltam olyan szerencsés, hogy egy erre a célra indított hajóról nézhettem a rajtot, és gyönyörködhettem a színes vitorlák kavalkádjában - a távolból.
Keszthely közelében az élmezőny

Hét kilométerre a keszthelyi bójától az élmezőny. Ha tartják a jelenlegi tempót, akkor egy órán belül oda is érhetnek. Az RSM2, a Nanushka BMW Wallis és z MKB Prospex az északi part, a Prevital, a Racing Django és a New Black Jack  a déli közelében próbálkozik. Úgy tűnik, az északiak előbb kapták a szelet, és talán egy kis előnyt tudnak kovácsolni belőle.

Képeink madártávlatból a középmezőnyről

A középmezőny Zamárdi környékén halad.

Ilyen a Jazz - Palota Koncertek
None
Közel 11 csomóval száguld a Fifty-fifty

Szelet talált a Raiffeisen Opel Fifty-fifty, amely mai sebességrekordnak számító 11,5 csomóval száguld Badacsony és Fonyód magasságában az élmezőny felé.

Feladta a Mimóza-Róza

9 óra 29 perc után feladta a Mimóza-Róza a "reménytelen időjárás" miatt az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A hajó ugyanis ennyi idő alatt sem érte el a kenesei bóját.

A Prevital előzése videoanimáción

Reklám
Az élmezőny átlagsebessége

A legutóbbi 15 perc átlagai. Lelassult az élmezőny.

VIDEÓ -  a mezőny kenesei fordulójának összefoglalója

Evezősök foglalják el a Dunát

A járványhelyzet miatt augusztus 8-án rendezik meg a Budapest SUP-ot, amelyre a szervezők várják a teljesen kezdőket is. Akik ezen az eseményen szeretnének megismerkedni ezzel a sporttal, azoknak egy rövid eligazítás után felszerelést is biztosítanak. A SUP-túrát rendőrségi motorcsónakok és a szervezők is biztosítják, de a rengeteg résztvevő család jelenléte is azt mutatja, hogy a

Szorossá vált élmezőny - videoanimáció!

A GPS-jelek alapján készült animációban látható, hogy szorossá vált az élmezőny, de még mindig az RSM2 az élen.

Nyugaton enyhén erősödő széllökések, keleten alig fúj a szél

Csak az élmezőnynek van némi szele az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe alapján.

Helyzetjelentés Majthényi Szabolcs tizenháromszoros repülőhollandi világbajnoktól, a Fantomasso Asso99 fedélzetéről, a mezőny sűrűjéből

"Semmi szél nem volt mostanáig, most talán elindult egy kis keleties áramlás. Még bőven a Tihanyi szoros előtt állunk, eddig ha jól számoltuk, összesen 17 hajónak sikerült vennie ezt az akadályt. Látjuk a Siroccot, ők lehetnek most a kompnál. Zenét hallgatunk, időnként hinarazunk, eszünk: kiflit, csokit, ki mit hozott. Mellé üdítő, víz. Négy ellenfelünk van előttünk, a közelünkben, ha megmaradna ez a kis szél, tudnánk valamit újítani. Egyelőre nem sok mindent tudunk csinálni, várunk, lazítunk."pp

Szinte mindenki túl a kenesei bóján

512-en vannak már túl a kenesei bóján. Még 4-5 hajót várnak a szervezők.

Elérhetőek a folyamatosan frissülő eredmények

A Magyar Vitorlás Szövetség honlapján megtalálhatóak a folyamatosan frissülő tájéjoztató jellegű eredmények.

Tánc-Öröm 2020 Hévíz

2020 augusztusában két alkalommal is szívet-lelket gyönyörködtető táncbemutatót rendeznek hévízen Tánc-Öröm címmel.

Reklám
B-Systems Zrt. és az MVSZ a biztonságért

 Enyhült idehaza a járványveszély, de a vírus köztünk van. Elindult a vitorlásszezon, a Kékszalagra is sor kerülhetett, igaz, a tervezettnél későbbi időpontban.

Már 350 felett a kenesei eredmények

Bővültek a balatonkenesei eredmények, már több mint 350 hajó tájékoztató ideje elérhető.

A Racing Django volt a leggyorsabb a legutóbbi 15 percben

A legutóbbi 15 perc sebességi átlagai sorrendben.

Eau de Tihany – Illatok Háza Tihany

Az Eau de Tihany – Illatok Háza a tihanyi levendula közel százéves történetét mutatja be interaktív módon.

VIDEÓ - az élmezőny a Balaton nyugati medencéjében. Részletek az M4 Sport élő közvetítéséből

A Nanushka csak a dobogóval lenne elégedett

A Nanushka BMW Wallis kísérőmotorosából Dunavölgyi Tamás adott interjút az M4 Sportnak. Mint elmondta, a 4. helyen haladó Nanushka pozíciójával egyelőre nem elégedettek, hisz voltak már a 3. helyen is, és mindenképp a dobogót tűzték ki célul.

Principess áthaladt a csövön

Első egytestűként a Principessa áthaladt a tihanyi csövön, és elindult a katamaránok után.

Csökkent az éllovas előnye

Csökkent az RSM2 előnye. Az északi oldalra váltó éllovas Balatonrendes magasságában kb. 15 perccel van a Prevital előtt.

Több mint 500 hajó indult el az idei Kékszalag vitorlásversenyen
None
VIDEÓ - az élmezőny a tihanyi csőnél

Újabb két hajó hagyta el a Tihanyi-szorost

A hat hajóból álló élmezőny után újabb két egység jutott át a Tihanyi-szoroson. A Raiffeisen Opel Fifty-fifty és a Poplart így már Keszthely felé halad a Balaton nyugati medencéjében.

Elrajtolt az 52. Kékszalag tókerülő vitorlásverseny
None
Délután fél 2-es időjárási adatok

A tavi cirkuláció meghatározóvá vált, a keleti medencében mindenütt a víz felől fúj a nagyon gyenge szél (2-10 km/h), illetve főleg vízközép irányába nagyobb, szélcsendes területek alakultak ki.

Hosszú az út Keszthelyig, vezet az RSM2

Az RSM2 előnye több mint fél óra, de ők a többiektől eltérően, a déli partot választották. Az üldözők többsége, pl. a Prevital az északi part felé tart. Az MKB Prospex középen próbálkozik. Az OMSZ pillanatnyi friss adatokat mutató széltérképe alapján ez utóbbi talán a legvitathatóbb megoldás. Az "északiak" sebessége valamivel most jobb, az RSM2 déli parti áramlásban bízik, bár a parti szélre még órákat várni kell. Nem egyszerű feladvány ez... Ironikusan szólva talán az MKB Prospexnek van igaza. Oda igyekeznek, ahol most nincs szél. Hátha mire odaérnek, éppen ott lesz :)

Tudtad-e, hogy a Balaton megtelhet? A felesleget ilyenkor a Sió-csatornán engedik le.
Tudtad-e, hogy Balatonakarattyán van egy fa, melyhez a legenda szerint Rákóczi egykor a lovát kötötte?
Tudtad-e, hogy a Balaton környékének vulkanikus aktivitása miatt alakult ki a Tapolcai tavasbarlang?
Tudtad-e, hogy a Balaton vize közepesen radioaktív? Persze bőven a természetes határon belül, így enyhén gyógyhatású is.
Növelte előnyét az RSM2

Továbbra  is száguld a többiekhez képest az éllovas RSM2. A GPS-jeladók alapján több mint fél óra az előnye az üldözői előtt.

Siófoki eredmények

A siófoki pályajelnél az 1-21. helyezettek tájékoztató jellegű eredményei itt érhetőek el. Az első tízről korábban itt írtunk.

A Principessa libera, az első egytestű hajó, a Tihanyi szoros közelében

Ahogy az várható volt, az egytestűek közül a szuperkönnyű, rendkívül nagy vitorlázattal rendelkező Liberák lesznek elöl. A Principessa jelenleg egy gyalogló ember sebességével, 2-3 csomóval halad a nagyon gyenge szélben még a szoros felé. (Közvetlenül a Raiffeisen Opel Fifty Fifty mögött...) Üldözi (ebben a helyzetben ez azért túlzás) a másik legendás balatoni libera, a Raffica. 

Siófok, Plázs: a nyár biztos bulipontja
A balatoni ellazulás „epicentruma”, a siófoki Plázs biztos pontnak tűnik azoknak, akik a hétvégéken - ha nem is teltházas, de a korlátozásokat betartó – bulikra vágynak.
Elérhető a Top100 eredménye a kenesei bójánál

Már letölthető a Top100 hajó tájékoztató jellegű eredménye a balatonkenesei fordulónál.

Száguld az RSM2

Szelet talált az élen az RSM2. Jelenleg csaknem 9 és fél csomóval halad.

Reklám