Vitorlázás

Vitorlásosozgatunk

Alapítottunk egy címlapot. Már megértünk négy számot. A negyedik még friss-ropogós   A legjobb, amikor az ember csinálja és az inspiráló szituáción szénné röhögi magát. Természetesen az élet hozza a szitukat, ami egyrészről szomorú, másrészről nem születhet mindenki kormányhosszabbítóval a kezében, rajtam kívül.   Íme a címlapok:            

TÖKéletes Nap Balatonlellén
None
Halloween Party az Igali-Gyógyfürdőben
None
Nemzetközi művészek alkotásaiból nyílt kiállítás Balatonfüreden
Hazai és külföldi művészek alkotásaiból válogattak a kiállításon, amit Feledy Balázs művészettörténész méltatott.
Reklám
Heti programajánlónk – 41.hét / Október 7-13.

A Balaton.hu ajánlja: Október 5-október 14.(szombat-hétfő) – Balatonfűzfő – Balaton Camino 2019 Október 7-13.(hétfő-vasárnap) – Keszthely – Őszi Magyar Filmnapok Október 11-13.(pétek-vasárnap) – Vonyarcvashegy – Szaunaőrültek éjszakája     További programok:   Október 9. (szerda): Keszthely – Ez is én vagyok, Egy este Szolnoki Péterrel   Október 11. (péntek): Balatonszemes – Sensual bachata wellness hétvége […]

Jazz & Bor - Kasai Jnofinn a Kedvesem Bisztróban
None
Sárkányölő Szent-György nyomában – vezetett túra

2019. november 2-án Sárkányölő Szent-György nyomában vezet a túra páratlan kilátás, bazaltorgonák, jégbarlang, barokk építészeti emlékek között kanyarogva.

A MŰSZAK kiállítása 2019, Keszthely

2019. december 31-ig tekinthető meg kilencedik alkalommal a MŰSZAK tárlata, mely a cserszegtomaji „Kulturális Piknik” művészi terméseit mutatja be.

Őszi Bringatúra a Balatonnál
2019. október 23-án, szép nemzeti ünnepünkön indul a Balatonfelvidéki Őszi Bringatúra, Harangvölgyi András és Havasi Tímea szervezésében. Aki kedved érez nyeregbe pattanni, csodálatos vidéken biciklizhet egy jót.
Közel 3 milliárdos kormányzati támogatásból újul meg a Tihanyi Apátság

A Tihanyi Bencés Apátság műemléki felújítására és egyes épületeinek fejlesztésére, valamint az apátság vendégházának bővítésére ad támogatást a kormány.

Bonyolult szél, hideg, napsütés Balatonfűzfőn
Az utolsó 2019-es OP ranglistaversenyen Balatonfűzfőn változatos szélviszonyok közepette 4 selejtezőfutamot és 2 döntőt teljesített a nemzetközi mezőny. A Szpari versenyzői dominálták a versenyt, elvitték az első három helyet.
187 órán át tartott a Balaton, s egyben a világ leghosszabb bojlis horgászversenye

A 7. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny legnagyobb halát, egy 26,5 kg uszonyost dobós módszerrel, 80 méterről sikerült elcsípni Fonyódon.

Új látnivalóval büszkélkedhet Balatonfüred, méghozzá nem is akármivel

Kevés olyan szökőkút van a világon, mint Balatonfüred új szökőkútja, ugyanis a kút kialakítása a megszokott kör alakúval szemben ellipszis formájú, és mindemelett feszitett víztükrű, ráadsául nemsokára zenélni is fog.   Balatonfüred mindig igyekezett, hogy a városban sok zöld terület legyen kialakítva, nemrég a település egy új parkkal is gazdagodott padokkal, napozóágyakkal. Ide került a […]

Reklám
America’s Cup: a britek is színre léptek

Portsmouthban bemutatták az INOS Team UK, a brit kihívó AC 75-ösét

Újabb csúcsinnováció a Suzukitól: bemutatkozik a DF300B hajómotor

A DF300B hajómotorokat 2019 végétől gyártják Japánban, a Suzuki Kosai üzemében, és világszerte elérhető lesz majd a hajózás és a sebesség szerelmeseinek.

Célegyenesben a sarkkutató expedíció

Kiválasztották a jégtáblát, amelyen tábort verve a Polarstern német kutatóhajó csaknem egy éven át sodródhat az Északi-sarkvidéken minden idők legjelentősebb arktiszi expedícióján. A kutatók 16 jégtábláról készült műholdfelvétel kiértékelése után, egy orosz jégtörőhajó és helikopterek segítségével választották ki a jégtáblát, amelyhez a hajó a tél beálltával odafagy és egy éven át sodródik a sarkvidéken. A

Tihanyi Piknik 2020

Első alkalommal rendezik meg a Tihanyi Piknik rendezvénysorozatot 2020. május 16-24. között egy csodálatos balatoni településen, Tihanyban.

Különleges turistaprogram Izlandon

Október 16-tól 20-ig Izland második legnagyobb gleccserén, a Langjökull gleccseren koktélozhatnak az igazán elszántak. A bár ötlete a borgarnes-i székhelyű, Reyka vodkát gyártó cégtől származik, amely a Langjökull vulkáni kőzeteken átszűrt gleccservizéből állítja elő italát. A cég pályázatot írt ki az utazásra, amelynek nyertesei ingyen juthatnak el a távoli tájra. A többieknek maguknak kell megszervezi

Dunai hajóbaleset: több milliárdot fizethetnek a Viking üzemeltetői

A Viking River Cruises biztosítóinak képviselőivel még ebben a hónapban egyeztetést kezdenek a peren kívüli megegyezés lehetőségéről.

Megépül a Titanic II.

Az elsüllyedt hajóóriás mása jó néhány éves csúszás után úgy tűnik, hogy 2022-re készülhet el. Clive Palmer ausztrál üzletember, a Blue Star Line hajógyár tulajdonosa még 2006 áprilisában jelentette be, hogy tervezi megépíttetni a Titanic mását. A munkálatok egy kínai hajógyárral, a CSC Jinlinggel közösen zajlanak, a hajó belső terét pedig a finn Deltamarin Ltd.

Harley-Davidson Open Road Fest 2021 Alsóörs

2021. június 9-13. között ismét duruzsoló motorhangok zengenek majd a Balaton partján, Alsóörsön a Harley-Davidson Open Road Fest idején.

Repül a ... repül a ... - léggömb, szárnyas bicikli, repülő
A keszthelyi Schwartz Dávid ért el igazi eredményt kormányozható léghajójával. Találmányát özvegye Zeppelin grófnak adta el, nagyban hozzájárulva a híres léghajók megépítéséhez. Nézzük, kik voltak a repülés kevésbé ismert és sikeres zalai feltalálói…
Reklám
Zorall Sörolimpia 2020 Alsóörs

2020. augusztus 26-29. között rendezik meg Alsóörsön Magyarország legnagyobb rock-házibuliját, a Zorall Sörolimpiát.

Horvátországi siker

A Süli András – Papp Dávid páros megnyerte a Horvát Repülő Hollandi Bajnokságot. A hét futamból álló eseményen az utolsó futam döntött a magyar páros javára.  

Ősz úrfi szomorkodik
Nyúlós takony a világ. Ráadásul jég hideg. A köd bekúszik a legjobb hajósruházat nem létező résein is, bőrünkig hatol, elgémberíteni testünket, lelkünket. És a kokpitben futkosni vagy tornászni nem igen lehet. Csak dermedten kucorogni, dideregni, s továbbá tűrni, ahogyan hízott vízcseppek tömege hullik fejünkre a vitorla aljáról. Szóval remek. Mi több: csodálatos. Imádjuk! Induljunk hát neki!
Végetért a VII. Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászverseny
Változékony időjárás, indiánnyár majd viharok és a végletekig kiélezett küzdelem jellemezte az idei őszi behúzós horgászversenyt. Voltak olyan „favorit” helyszínek, amelyek ebben az esztendőben a vártnál gyengébben teljesítettek, de meglepetések is akadtak bőven.
RG65 Országos Bajnokság

A hét végén zajlott az egyik  legkisebb modellvitorlás osztály bajnoksága. Az osztály az utóbbi évek egyik legdinamikusabban fejlődő osztály a hazai modellvitorlás osztályok között. A hajók egyik világszínvonalú építője nem keveset tesz hozzá az osztály népszerűségéhez hisz hajói a békásmegyeri műhelyben készülvén több világversenyt megnyertek. Chilétől egész Európán keresztül természetesen Magyarországon.     A két […]

Wow ! Velsheda Wow!

Végül a Velsheda St Tropez-ban meg tudta őrizni elsőségét. Még az is belefért, hogy az utolsó futamban negyedik lett, mert a Rambler88 ismét csak második birt lenni. Most a futamot a Leopard 3 nyerte. Végeredményben 1, Velsheda, 6p 2. Rambler88, 6p 3, Leopard 3,  8p  

A veszprémi Bakonyi Ház az Év Tájháza
Az 1935-ben alapított ház a „magyar skansen”-gondolat egyik korai példája. Mára tudománytörténeti, múzeumtörténeti és egyben várostörténeti jelentőséggel bír.
America’s Cup – Félidőben 2. rész
Már több mint 2 éve nyert az ETNZ Bermudán és már kevesebb, mint 2 év van vissza a 36. America’s Cup-ig, amely 2021 március elején kerül megrendezésre. Cikkünk második részében a további menetrendről, a SailGP népszerűségéről és a prototípusokról lesz szó!
Szobrászművész készít csodaszép cserépkályhákat a Balaton-felvidéken

Már nyakunkon a fűtési szezon, mi pedig imádjuk a hagyományos fatüzelésű kályhákat, kandallókat; hátha még az egy gyönyörű, mázas műremek, aminek a peremére oda lehet kuporodni. Mayer István szobrászművész Balaton-felvidéki műhelyében olyan cserépkályhák készülnek, melyek még hűen őrzik a magyar népi kultúra emlékét.   Mayer István szobrászművész célja a hagyományőrzés és az értékmentés, melyhez elhivatottan ragaszkodik évtizedek […]

Négyezer méterről ugrott ejtőernyővel Korzenszky Richárd perjel
Nem mindennapi vendégei voltak kedden a börgöndi repülőtérnek. Amikor kiértem a leszállópályára, az erőtlen őszi napsütésben Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagyot találtam ott, amint türelmesen várakozott Korzenszky Richárdra, a Tihanyi Bencés Apátság nyugalmazott perjelére.
Úsztál már a hévízi tündérrózsák között?
Varázslatos élmény a tavirózsák között úszkálni a Hévízi-tóban. Mindent megtudhatsz erről a különleges növényről, gyere, nézd meg videóinkat és képeinket!
Átadták a 67-es gyorsforgalmi út új balatoni összekötő szakaszát

A héten átadták a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő 67-es gyorsforgalmi út Somogyaszaló és Látrány közötti 26,4 kilométeres szakaszát.   Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár a Somogybabodon tartott eseményen elmondta: a november végéig 33,2 kilométeresre bővülő útszakasz mintegy nettó 66 milliárd forintba került, a beruházás jelentősen javítja Kaposvár és a Balaton közúti kapcsolatának minőségét. Szita […]

Norvég világbajnok

A Vintage Star Gold Cupon   Három nap és 8 kihívásokkal teli futam után kialakult a végső sorrend a versenyen. Eivind Melleby (NOR)és Joshua Revkin (USA) nyerte a versenyt.   EREDMÉNY  

Foiling Balaton – első nap

Képekben:        

Különös életutak az 1848-49-es szabadságharc idejéből
Október 6-án, az aradi vértanúk gyásznapján érdemes a Balaton vidékének ’48-as hőseit is számba venni.
Kristálytiszta a Balaton vize
Kristálytiszta a Balaton vize, és ez volt jellemző a tóra nyáron is, fogalmazott Jordán Ferenc, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete igazgatója.
Ezt látnod kell! Így kerül palackba a Varga bor!
A badacsonyörsi Varga pincészetnél meglestük a borkészítés lépéseit, gyere, mutatjuk, mi történik a frissen szüretelt szőlővel, mielőtt palackozva az asztalodra kerül.
Megújulhatnak a balatoni csúszdák a strandfejlesztés részeként

Elindul a balatoni strandok fejlesztésének harmadik üteme ötmilliárd forintos hazai forrásból, pályázati lehetőség nyílik valamennyi balatoni csúszda megújítására jövő nyárig.   Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója Siófokon emlékeztetett arra, hogy két éve a fizetős strandok, idén pedig a balatoni szabadstrandok kaphattak támogatást infrastruktúrájuk fejlesztésére. A további fejlesztések érdekében az MTÜ a kormány támogatásával […]

Tökunalom? Dehogyis!
2019. október 27-én, vasárnap 15.00 és 18.00 óra között 19. alkalommal szervezik meg a Tökfesztivált Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ parkolójában.
Elrajtolt a Minitransat!!

Végre!! Két hét parton dekkolás után, elkerülve a Lorenzo hurrikán végét, ma 10:30-kor elrajtoltak a versenyzők. Majdhogynem limányban.

Szüreti mulatságon és könyvtári napokon is kikapcsolódhatunk a hétvégén Veszprém megyében
Ezen a hétvégén is változatos programok közül válogathatunk.
America’s Cup – Félidőben
Már több mint 2 éve nyert az ETNZ Bermudán és már kevesebb, mint 2 év van vissza a 36. America’s Cup-ig, amely 2021 március elején kerül megrendezésre. A vadonatúj AC osztály vitorlásai meglehetősen furcsa látványt okoznak a hagyományos hajókhoz és katamaránokhoz szokott szemeknek, pedig a tőkesúly nélküli egytestű vitorlások koncepciója már 100 éves. Az amerikai Malcolm és Thomas A. McIntyre vetett papírra elvben hasonló hajót még 1920-ban. A hajó végül sosem épült meg, de aztán jött 1950 és a Gordon Baker által tervezett Monitor, amiről fotók is fennmaradtak.
Ma elrajtol a Mini Transat mezőny

Két hét várakozás után nyílt lehetőségük az indulásra La Rochelle-ben...

10 nap, 200 km és egy felejthetetlen élmény – Ma indul a Balaton Camino!

Az elmúlt hetekben talán nem volt olyan a Balatonnal, vidékkel vagy szabadidővel foglalkozó oldal, aki valamilyen formában ne osztott volna meg cikket vagy bejegyzést a Balaton Caminoról, és ez több, mint szuper. Egyszerűen fantasztikus azt látni, hogy a közhiedelemmel ellentétben ennyi aktív, magát vagy másokat megismerni vágyó ember él kishazánkban, akik közül remélem minél többel […]

Reklám