Vitorlázás

Részlegesen kinyithatnak a budapesti gyógyfürdők

Több mint 200 dolgozóját oltatta be Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt., hogy a hozzájuk tartozó fürdőkben újra megnyithassák az úgynevezett gyógyászati egységeket. Annak a kockázatát, hogy vendég vendéget fertőzzön meg, úgy csökkentik, hogy időpontot kell foglalni, a fürdőkben folyamatosan fertőtlenítenek, és várhatóan követik az osztrák példát. Ausztriában ugyanis már a beérkező vendégeket is tesztelik. Tavaly

Imádja a Balaton környékét a csúcsragadozó
A viszonylag kis testű aranysakál még a vaddisznó malacot is elkapja, nem gondoltad volna, de ő az ország csúcsragadozója! Kedvelt élőhelye a Kis-Balaton, és a Balatontól délre eső területek.
NAU-TEN: az ötlettől a hajóosztállyá válásig
Soponyai Géza „Sopi” az egykori vagabund szörfös hosszú évek alatt az egyik leginnovatívabb hazai hajóépítővé vált. És nem csak – elsősorban a hazai vitorlástársadalomnak szánt – hajók, hanem a vitorlások utóéletét, hajóosztállyá válását menedzselő, a vásárlókkal személyes kapcsolatot ápoló habitusa teszi egyedivé a munkáját. Pillanatnyilag négy aktív nemzeti osztályban versenyeznek az általa épített egységek, ezek az 50-es cirkáló, a Nautic (itt a Nautic 311-esek mérik össze erejüket), a Nautic 330 és a Nautic 370 Run.
Versenynaptár 2021: Elfogadva!
Bár egyelőre a koronavírus világjárvány állítja össze a mindennapok programját, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége - ahogy eddig, úgy most is - előre tekint és egy fontos döntés meghozatalával erősítette meg azt, hogy igenis reménykedhetünk abban, hogy a – terveknek megfelelően – a tavasz beköszöntével a vitorlás szezon is elindulhat.
Reklám
NAU-TEN: Az ötlettől a hajóosztállyá válásig
Soponyai Géza „Sopi” az egykori vagabund szörfös hosszú évek alatt az egyik leginnovatívabb hazai hajóépítővé vált.
Megtisztították a legnagyobb sirályszigetet

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai megtisztították a dankasirályok ezreinek fészkelőhelyet nyújtó Korom-szigetet, hogy a madarak márciusban birtokba vehessék a rendbe hozott területet. A szegedi Fehér-tó 11. tóegységén található Korom-sziget hazánk egyik legnagyobb dankasirály-kolóniájának ad otthont. Több ezer dankasirály mellett szerecsensirályok egy kisebb állománya fészkel itt, de előfordul küszvágó csér is. Mivel a sirályok kedvelik,

Siófokon kapták el a moldáv embercsempészt
Illegális migránsokat szállított autójával Siófokon egy moldáv férfi, de a somogyi rendőrök elkapták. Nézd meg a rajtaütésről készített videót!
Lefoglalták a helyszínt a Balaton Soundra
Ez még mindig nem jelenti, hogy biztosan meg is tartják a fesztivált.
Vörös bivalyokkal dagonyáztunk Keszthelyen
Hogyan jutottunk el egy dzsungel mélyén fekvő dagonyába, miközben csak Keszthelyen jártunk? Mekkora egy őserdei elefánt, milyen a csíkos bongó? Gyere velünk, mutatjuk!
Június végére lefoglalták a szervezők a Balaton Sound helyszínét Zamárdiban

A zamárdi kultúrházban megtartott ülésen úgy döntöttek, engedélyt adnak arra, hogy a nyáron – szigorú járványügyi feltételek mellett – két fesztivált rendezzenek a településen.

Májustól újra megnyit az északi part legnagyobb szabadstrandja
None
Három énekes hattyú is élvezi a Kis-Balaton vendégszeretetét

A dallamkürtre emlékeztető, kellemes, trombitáló hangú vízimadarakból december óta vendégeskedik három példány a Kis-Balaton déli csücskében.

Dubajból a honvágy hozta haza a balatoni hajóépítőt
Bejárta a világot, nagy hajóépítő cégeknél és versenycsapatoknál dolgozott, de a honvágy hazahozta Bali Istvánt a Balatonra, ahol felnőtt. Rengeteg munkát tett bele a Kékszalag elhódításába, s továbbra is Somogyban képzeli el a jövőjét.
Reklám
Szív küld szívet, szíveket

Samantha Davies versenyen kívüli befutója különleges záróüzenettel. Imádnivaló!

Három énekes hattyú vendégeskedik a Kis-Balatonon
December közepe óta három énekes hattyú telel a Kis-Balatonon – adta hírül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI).
Keszthely Libás strandját plüssök lepték el
Hetek óta illatos, szép, puha plüssök bukkannak fel időről időre a város különböző pontjain. De Cserszegtomajon, Vonyarcvashegyen, Gyenesdiáson is találkozhattál kis csomagokkal. Mindegyiken ez a felirat áll: "Nem elveszett játék vagyok! Rád vártam..."
Bakancslistás helyek a Balaton körül – Óvári Messzelátó, Balatonalmádi

Balatonalmádi – az északi part egyik legnyilvánvalóbb turisztikai csomópontja lévén – talán nem szorul különösebb bemutatásra, de a város peremén még így is hemzsegnek a kevésbé egyértelmű látványosságok, amelyek önmagukban is megérnek egy misét. Ezen intimebb helyszínek táborát gyarapítja az Óvári Messzelátó is, amely tökéletes célpont azoknak, akik a balatoni város csendesebb arcára is kíváncsiak. […]

Megszámlálták a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyokat

Összesítették az erdei fülesbaglyok teleléséről készített lakossági felmérés adatait. A visszajelzések száma idén rekordot döntött, amelyek alapján nagyjából 16 455-re becsülik az állatok számát hazánkban. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás […]

A természet visszavág a sok beton miatt

A Balatonnál is azt játsszuk, amit más területeken, hogy a fejlesztést betonból szeretnénk megoldani. Turisztikai létesítményeket építünk, minél közelebb a parthoz, lebetonozzuk a partot, irtjuk a nádat. A természeti tőke fenntartása nem szerepel megfelelő helyen a fejlesztési elképzelésekben, ami megbosszulja magát – kemény szavak, de nem akárki mondta őket, dr. Bartus Gábor*, a Nemzeti Fenntartható

Növekszik a túrázás népszerűsége a járványhelyzetben

Környezettudatosabban élnek és a fenntartható megoldásokat preferálják, akik szabadidejüket gyakran töltik kirándulással – tudtuk meg a nemzetközileg talán legpopulárisabb túra, a svéd Fjällräven Classic vándorainak bevonásával készített kutatásból, melyről a hellovidek.hu számolt be. A járványhelyzet kezdete óta a globális trendekkel összhangban Magyarországon is ugrásszerűen megnőtt a különböző túraútvonalak és a nemzeti parkok látogatottsága, ami pozitív […]

Nagyböjt idején a kálváriajárás tökéletes a lelki tisztulásra
Elkezdődött a húsvétig tartó böjti időszak. Ilyenkor a testnek és a léleknek is szüksége van a méreganyagoktól való megtisztulásra és a feltöltődésre. Már egy kis idő önmagunkkal vagy egy nyugodt séta is tökéletes kikapcsolódást nyújthat. Bejárhatunk szép kálváriautakat, amelyekből mutatunk néhányat a Balaton körül.
Tavaszi felújításon az óriáshajó

A Gitana csapat 2020–21-ben kétszer is megpróbálkozott 40 napon belül megkerülni a Földet, de a technika mindkétszer kibabrált velük. Most három hónapos műhelymunka következik. A 32 méter hosszú trimarán teste most csatlakozik az árbóchoz és a nagyobb alkatrészekhez, amiken már napok óta dolgozik a technikai személyzet. „Hagyományos” ütemezés szerint efféle karbantartásra télen kerülne sor, de

Reklám
Interaktív impróshow és farsangi vacsora a heti programok között Copy

A Momentán társulat egy pörgős estével készül nekünk tele nevetéssel, de bepillanthatunk – egyelőre még online – egy bőséges farsangi vacsora elkészítésének folyamatába is. A Balaton.hu ajánlja: Február 24. – RögvEst impróshow a Momentán Társulattal Február 26. – Farsangi Főzés Február 22. (Hétfő)Online Tangó Technika TréningHáború, régészet és kulturális örökségvédelem – Online konferenciaNamaste | Online […]

A balatoni turizmus beindulása jelentős lendületet adhat a szállodaszektornak
Magyarország belföldi turizmusra vonatkozó statisztikái továbbra is kiemelkedőek régiós viszonylatban, így a nyárra várt újranyitás eredményeként a balatoni és borturizmus beindulása jelentős lendületet adhat.
Zárva maradnak a balatoni éttermek és múzeumok, a rendezvényekre is várni kell

A koronavírus-járvány harmadik hulláma elérte hazánkat, így a kormány március 15-ig változatlan formában fenntartja az eddigi korlátozásokat.

Így néz ki Abramovics új luxushajója

Vízre tették Roman Abramovics újabb hajóját. A Chelsea tulajdonosa négy luxusjachtja mellé vett egy ötödiket is. A Solaris névre keresztelt gigajachtot a Németországban lévő bremerhaveni Lloyd Werft cég készítette, a 140 méter hosszú hajó átszámítva közel 180 milliárd forintjába került az orosz milliárdosnak. Két 9 megawattos villanymotor gondoskodik a mozgatásáról, amit szintén a német ABB

Siófoki melósok állnak a bíróság elé, mert részegen összetörték főnökük autóját
Három férfi annyira berúgott még 2020 novemberében, hogy engedély nélkül elvitték el munkáltatójuk autóját. Később egyikük három parkoló autónak is nekiütközött. Most vádat emeltek ellenük.
Sokan várják a Balatonig levezető bicikliutat
Lehet olajozni a bicikliláncot? Jövő nyáron már a Balatonig kerekezhetünk? – firtattuk néhány napja. Úgy tűnik, erre még várni kell.
Jégvitorlázás – idén nincs rá esélyünk itthon

Ha már nincs jég itthon, legalább nézzegessünk egy különleges 360 fokos belső kamerás videót a lengyel bajnok egy futamáról

Nyaralás repülővel - olcsón is megúszhatjuk a kalandot
Hirdetés - A legtöbben szívesen kelünk útra, legyen szó külföldi vagy belföldi állomásokról - az utazás ugyanis tanít, gazdagít minket. Persze mindezt a lehető legelőnyösebb körülmények között kívánjuk megélni.
Vasárnapig minden horgásznak le kell adnia a tavalyi fogási naplót
Február végén lejár az állami fogási napló leadásának határideje, így az elmúlt évben engedélyt váltott horgászoknak legkésőbb vasárnapig el kell juttatniuk egyesületükhöz a megfelelően kitöltött dokumentumot.
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új játékfilmjének forgatása

A film lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmként is kategorizálható, amely megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából. Története szerint olyan betegség terjed az emberek között, amely ugyan nem halálos, de a mára rendkívül sérülékennyé vált szociális kapcsolatok számára végzetes lehet. Hatására a bizalmatlanság fokozódik, a félelem beférkőzik a legintimebb szférákba. Aki teheti, az online […]

Filmpremier: Az érzelmek világa

Bár a Vendée Globe még tart, de az már biztosan kijelenthető, hogy az egyszemélyes földkerülő vitorlás regatta kilencedik kiadása minden idők egyik legizgalmasabb versenyét hozta. Volt itt minden: változatos mezőny , vízből mentés, megjósolhatatlan befutási sorrend és számtalan egyéni történet. A verseny szervezői mostanra összeállítottak egy 52 perces anyagot a 2020. november 8-ai rajt óta

Folytatódik az enyhe és napos időjárás

Végre egy-két napnál hosszabb időre is igazi tavaszias fordulatot tapasztalhatunk az időjárásunkban a Balatonnál is. Pénteken a nyirkos, ködös reggelt követően néhány helyen beragadhat a köd, illetve a rétegfelhőzet. Nem lesz jelentős a légmozgás. Délután 11-18 fokot mérhetünk, de a napközben is ködös, felhős tájakon több fokkal 10 fok alatt maradhat a csúcshőmérséklet. A ködös-napos hétköznapokat […]

Megindul a bicikliút kiépítése Székesfehérvár és a Balaton között

Egy 26 kilométeres szakasz kialakításával kötnék össze Székesfehérvárt a Balatonnal, amely a lakott területeken többnyire már meglévő utakat venne igénybe – írja a magyarepitok.hu. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a Budapest-Balaton kerékpárútnak a Székesfehérvár és a 710-es főút közötti szakaszait kivitelező cégeket. Székesfehérvár és Polgárdi között a Reaszfalt Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. építi ki a bicikliutat […]

Teherautón érkezett hiénák marcangolják a törpeantilopot Keszthelyen!
Teherautón utazott a szibériai tigris és a csíkos bongó is Keszthelyre, és senki nem lepődött meg, amikor egy antilopot marcangoló hiénapár érkezett a Vadászati Múzeum parkolójába! Gyere velünk a kulisszák mögé, és tudd meg, hogyan kerültek ezek a vadállatok a Balaton-partra!
Lakásriasztó rendszer – első a biztonság!
Hirdetés - A lakásriasztó rendszer telepítése tipikusan az a kategóriájú „kötelességünk”, amit nem bagatellizálhatunk el.
A lakossági műgyantapadló előnyeiről és hátrányairól – őszintén
Hirdetés - Iskolai sporttermek, mélygarázsok és kórházak padlóinak jólismert alapanyaga a műgyanta.
Dubajból a honvágy hozta haza a balatoni hajóépítőt
Bejárta a világot, nagy hajóépítő cégeknél és versenycsapatoknál dolgozott, de a honvágy hazahozta Bali Istvánt a Balatonra, ahol felnőtt.
A 175. jubileumi szezonkezdetre megújul a BAHART flottája
A 2021-es jubileumi év első negyedévében a tervek szerint halad a BAHART hajóflottájának felújítása, fejlesztése és arculatának egységesítése.
Hátszélben spi-bum nélkül, avagy túrahajók pimpelése
De jó lenne egy olyan vitorla, amelyik raumban és teljes hátszélben egyaránt működik, amit halzoláskor nem kell átfordítani, amelyikhez nem kell spinnaker bum, és amelyiket a fel és lehúzás kivételével a cockpit-ből akár egy személy is kezelhet. Van ilyen?
A jubileumi szezonra megújul a balatoni hajóflotta
None
Opatija – romantika karnyújtásnyira

A European Best Destinations és a Forbes magazin Opatiját beválasztotta Európa 16 legromantikusabb városa közé. A település népszerű tengerparti üdülőhelyként és a Kvarner környékének ékköveként mutatkozik be, amelynek turisztikai hagyományai a 19. századig nyúlnak vissza. Külön kiemelik az egzotikus kertekkel, parkokkal és a tengerrel körülvett egyedi villákat és szállodákat, valamint a híres csokoládégyártást. A város

Vágással késztetik megújulásra a balatoni nádasokat
Természetes körülmények között a nád nem igényli az aratást. Nádat azért kell vágni, mert a Balatonon természetes megújulására jelenleg alig van lehetősége. Nádat akkor lehet vágni, ha az természetvédelmi szempontból is indokolt.
A 175. jubileumi szezonkezdetre megújulnak a balatoni hajók
A 2021-es jubileumi év első negyedévében a tervek szerint halad a BAHART hajóflottájának felújítása, fejlesztése és arculatának egységesítése.
Miért szeretjük a daysailereket?

Hogy mi az a daysailer? Ó, igazán mindenki ismeri, mert bár hol ilyen, hol olyan, és bámulatosan tudja változtatni az alakját, egyszerűen kezelhető, és bármikor ki lehet menni vele egy körre. De van-e ideális? Esetleg olyan, ami minden körülmények között megfelel? Hét méter alattKis túlzással az ember a hátán le tudja vinni a vízpartra, aztán

Reklám