Vitorlázás

Nem tetszett a pizza, ámokfutást rendezett a balatoni étteremben
A budapesti férfi üvöltve szitkozódni kezdett a személyzettel.
Pohármentes versennyel vár a 14. Intersport Keszthelyi Kilométerek
Hirdetés - A keszthelyi futóversenyen profiknak és amatőröknek is kínálnak versenyszámokat: a 2,5 kilométertől a maratonig, egyéniben és váltóban, a kis és nagy gyermekek pedig a Zalai Hírlap Gyermek Futamokon indulhatnak a szeptember 19-i rendezvényen.
A kutyának sem jó, ha felhevült testtel ugrik a vízbe: 3 szabály, amire figyelj, ha úszni vinnéd
Szinte minden kutya élvezi a kádban pancsolást, ettől függetlenül mégsem szabad csak úgy a mély vízbe lökni őket. Összegyűjtöttük a biztonságos kutyaúsztatás legfontosabb szabályait.
A Balatoni Hajózás Napja - 2021. szeptember 18.
A Balatoni Hajózási Zrt. a 2021. évi hajózási szezonban ünnepli - a Tradíció és Modernizáció jegyében - gróf Széchenyi István nevéhez és munkásságához fűződő Balatoni Hajózás 175. évfordulóját. A nyár folyamán a jubileumi évhez kapcsolódóan látványos aktivitásokkal, programokkal és az örök, felejthetetlen balatoni hajózás élményével vártak minden kikapcsolódásra vágyót a Társaság hajóin és kikötőiben.
Reklám
Szeptember 18-án rendezik meg a Balatoni Hajózás Napját

Idén ünnepli a Balatoni Hajózási Zrt. a gróf Széchenyi István nevéhez és munkásságához fűződő Balatoni Hajózás 175. évfordulóját.

Újra kifogták Púpost, a híres balatoni pontyot
Ezúttal a Kis-Balatonon került horogra a mára 21 kilós tőponty, ami az elsők között volt, amit többször kifogtak a Balatonból, és név szerint azonosítottak.
Ez a bombabiztos etetőanyag - mert a halak imádják a piát
Tavasszal elkészítettük, majd hónapokat állni hagytuk a mentás pálinkába áztatott tigrismogyorót, ami remek csali a bojlis horgászathoz, főleg ha nagyobb halat szeretnénk fogni. Nyár végén pedig bevetettük a bombabiztos etetőanyagot, és kiderült: nem csak a nagy halak szeretik az alkoholos finomságokat.
Kártékony rovar pusztít a magyar gyümölcsösökben

Új kártevő fenyegeti gyümölcstermő növényeinket. A Drosophila suzukii a közönséges ecetmuslica rokona, ám vele ellentétben nem a túlérett vagy rothadó gyümölcshúsból lakmározik, hanem az érésben lévő, egészséges termést fogyasztja. A légyfaj Ázsiából került Európába. Nálunk 2012-ben észlelték először – olvasható a magyarmezogazdasag.hu cikkében. A gazdanövényköre széles, termesztett és vadon élő gyümölcsök (szamóca, málna, szeder, bodza, […]

Élet-halál harcot vívnak a kagylók a Balatonban
Különleges fotó keltett feltűnést a közösségi oldalakon. Első ránézésre nem tudni, hogy mi van a közeli képen. Figyelmesen megvizsgálva viszont kiderül, hogy olyan kagylók szerepelnek rajta, amelyek közt nagy küzdelem folyik a fennmaradásért.
Tengeri orgona a temető köveiből

Van valami kísértetiesen szép abban, amikor a természet, a tenger hullámai veszik át az ember szerepét egy hangszer megszólaltatásában. A zadari tengeri orgona Némiképp hasonlít egy zenekar koncertjére a horvát Zadar városában található tengeri orgona, amely a délszláv háború utáni károk helyreállításakor épült. A tervező, Nikola Bašić, elvetette a sima betonfal ötletét, helyette hét darab, egyenként 10 méter hosszú

Húsz éve ellopott Zsigulit húztak ki a Zala folyóból

Autót emeltek ki a tűzoltók a múlt héten a Zala folyóból Zalavár közelében. A feltételezések szerint a gépjármű egy több, mint húsz éves bűneset által kerülhetett a folyó fenekére. A vízből kiemelt Lada vélhetően egy, az 1990-es évek vége felé ellopott autó, amiben a kiemelésekor nem találtak emberi maradványokat.

Fesztivál és koncertek az ősznyitó programok között a SUP Világbajnokság mellett

Az ősz egyik legizgalmasabb dobásának ígérkezik a Balaton Piknik Balatonvilágoson, de naplementés KOMP-koncerten is kikapcsolódhatunk a Bëlgával és Wellhelloval ezen a héten. A SUP Világbajnokság is a heti programokat színesíti Balatonfüreden, ahol profik és amatőrök egyaránt részt vehetnek. A Balaton.hu ajánlja:Szeptember 9-12. – SUP Világbajnokság – BalatonfüredSzeptember 10-11. – KOMP-koncertek / Bëlga,Wellhello – SzántódSzeptember 10-12. – […]

Hogyan lesz valakiből hajóskapitány?

Mindenki kapitány, akinek van kishajós képesítése? Vajon mi tesz valakit „kapitánnyá”. Először is, van-e különbség a szkipper és a jachtkapitány között? És ha igen, mi az? A szkipper szó jelentése: „a person who commands a vessel”, azaz az a személy, aki a hajót irányítja. A yachtmaster, vagyis a jachtkapitány pedig egy „olyan kvalifikáció, amely képessé

Reklám
A sümegi művelődési központ őszre is számos programot tartogat
Szeptembertől indult a színházi évad, a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ vezetőit örömmel tölti el, hogy hosszú hónapok után ismét szervezhetnek színházi előadásokat, műsorokat és rendezvényeket.
Nagy a torlódás – összeütközött két autó az M7-esen
A Balatonról hazatérőket is érinti, hogy Tárnok térségében, a főváros felé vezető oldalon a balesetnél forgalmi akadály van.
Az időjárás nem igazán kedvezett a szőlőknek, de lesznek jó borok
Későn kezdett érni a szőlő idén, ám a sok-sok évtizeddel ezelőtti szüretek időpontjához képest már 20-30 éve legalább egy-másfél hónappal előbb korábban kezdődik a termés betakarítása. Az idei időjárás miatt a 2021-es évjárat nem lesz kiemelkedően jó, amolyan átlagos. A balatonfüredi Gyukli pincében mindenesetre optimistán tekintenek a már készülő bor minősége elé.
Lubics Szilviát elütötte egy autó a balatoni Szőlőskörön
Szerencsés kimenetelű balesetet szenvedett a Szőlőskörön a világ egyik legjobb ultrafutója, a kórházból már kiengedték a vizsgálatok után, de nehezen tud szabadulni a gondolattól, hogy mekkora baj történhetett volna.
Nem kín a kintorna
Egy év kihagyás után, 8. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Verklifesztivál Keszthelyen. Két napig tekerik a wurlitzert a színpompás ruhába öltözött verklisek.
Egy liter víz is árulkodik a halállomány összetételéről

Áttörést hozhat a hazai ökológiai kutatásokban az a módszer, melyet a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai eredményesen alkalmaztak és amelynek lényege, hogy akár egy liter vízből megállapítható, milyen élőlények élnek egy-egy víztestben. A módszerről Czeglédi István a BLKI kutatója számolt be az MTI-nek szerdán. A módszer alapja, hogy az élőlényekről (pikkelyről, nyálkáról, szőrről, ürülékről) környezetbe jutó […]

Kiállításokkal és múzeumpedagógiai programokkal is készül ősszel a Balatoni Múzeum
Szeptember 18-án kezdődik a 13. Pelso Országos Kerámia és Gobelin Biennálé Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.
Kávéházak Éjszakája fesztivál Veszprémben

“Kóstolj bele a kultúrába Veszprém legnépszerűbb helyszínein” mottóval várja 13 helyszínen több, mint 40 programmal az érdeklődőket a Kávéházak Éjszakája szeptember 25-26 között. Budapesti, több éves sikere után – a Veszprém Európa Kulturális Főváros 2023-nak köszönhetően idén útjára indul a Kávéházak Éjszakája a városban. A rendezvényen a látogatók ingyenes zenei koncertek, irodalmi programok, gyerek illetve […]

Tudtad, hogy Szigligeten két vár van?
Római őrtorony volt, a törökök rombolták le vagy el sem készült teljes egészében a szigligeti Óvár? Titkok és talányok övezik a település kevésbé ismert várát.
Reklám
Hamvas Napok
None
Garda Fesztivál
None
Szüreti Napok
None
Balatoni Villanyautós Találkozó
None
Heppiend Fesztivál
None
Őszi vízitúrák a vadregényes Dunán

Magyarország egyik legszebb pontja a Visegrádi-hegység és a Börzsöny közé szorított Duna kanyarulata. Aki a vidék természeti kincseit és történelmi emlékeit a szárazföldön már bejárta, annak evezős túrán, a vízről is érdemes megcsodálni a tájat. Kenuval épp olyan tempóban haladhatunk, hogy egy nap alatt kényelmesen megtegyük a Dunakanyar legszebb, Zebegénytől Kismarosig tartó szakaszát. Közben lesz

Quasimodo költőverseny
None
Hajóbemutató – CODE 10 vitorlás ínyenceknek

A sportos napi vitorlázástól a Balatontól a nyílt tengeri versenyzésig mindenre alkalmas új, modern hajó a Code Yachts-tól.

Hajóbemutató – CODE 10 ínyenceknek

A sportos napi vitorlázástól a Balatontól a nyílt tengeri versenyzésig mindenre alkalmas új, modern hajó a Code Yachts-tól. Megtekinthető a kenesei Balaton Boat Show-n is

Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmjének eredeti rajzai is láthatók a révfülöpi tárlaton
A RévArt Galériában Rofusz Ferenc ani­mációsfilm-rendező kiállítása nyílt filmkockáiból, köztük az Oscar-díjas A légy című alkotásból.
Tökfesztivál
None
Ars Sacra Fesztivál
None
Idén több volt a turista a Balatonnál, nőtt a bevétel
A turisták száma 10-20 százalékkal nőtt, a dél-balatoni vendéglátóhelyek és kisüzletek forgalma átlagosan 10-15 százalékkal emelkedett a tavalyi, jónak számító évhez képest - hangzott el a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének (KISOSZ) sajtótájékoztatóján Siófokon.
A szepezdi Pogánykőnek, ha legendája volna...
Szepezdfürdő határában a főút mellett található egy három méter magas vöröshomokkő oszlop, melyen rovásírás olvasható. Aki nem ismeri a történetét, elmélázhat rejtélyes legendáján, de a kő eredete nem túl régre nyúlik vissza.
Minőségi pálinkák versenyeztek Csopakon
Trendi az erdei és vadgyümölcsökből készült pálinka, de népszerűek a klasszikus párlatok is, mint a kajszi, a szilva és a körte, derült ki a csopaki strandnál megtartott 17. Pannon Pálinka- és Párlatverseny országos eredményhirdetésén, mely a Csopaki Napok nyitórendezvénye volt egyben.
Siófokról futott ki a médiahajó
Egy év kihagyás után újra elindult a siófoki hajóállomásról a Somogyi Hírlap médiahajója. Az esemény ezúttal is a Balaton turizmusa körül forgott, ám a harmadik médiahajón a Covid utáni újraindulás kiemelt figyelmet kapott.
Átrendeződött a Balaton turizmusa

Átrendeződött a Balaton turizmusa, míg nyáron az egy napra érkező látogatók száma 7 százalékkal csökkent, a hét közben több napra Balatonhoz utazók száma 30 százalékkal emelkedett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ és mobilcella adatok alapján – mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusszakmai igazgatója a Somogyi Hírlap III. Balatoni Médiahajóján pénteken. Vitaindító előadásában kifejtette, hogy a kereslet […]

Kiégett egy kamion az M7-esen, a bámészkodók miatt egy rabszállító is ütközött

Kiégett egy román rendszámú kamion az M7-esen szerdán, a bámészkodók miatt egy rabszállító is ütközött. Az Útinform a honlapján azt írta: az M7-es autópályán, Érd térségében kigyulladt egy kamion, majd szinte ugyanott két autó koccant össze a bámészkodók miatt.     A büntetés-végrehajtás a honlapján közölte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik rabszállítója szenvedett balesetet. Az elsődleges […]

Valótlan vádak miatt majdnem eltűnt ez a két, Balatonon őshonos madár
Sok valótlan vád jelent meg mostanában a kormoránról és a hattyúról, miközben két, a Balatonon őshonos fajról van szó, amelyek közösségi jelentőségű madarak – hangsúlyozta Preiszner Bálint, a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa.
Margaret Island új lemez: Fonyódon íródtak a dalok
Megjelent az új Margaret Island lemez. Az albumot teljes egészében Fonyódon, Viki otthonában írták, fél év közös elvonulás alatt.
Horvátországot sem kíméli a globális probléma

Az Adriai-tenger halállománya az elmúlt években drasztikusan megcsappant. Ennek legfőbb oka a túlhalászat, de nemrég egy újabb, súlyosabb probléma jelentkezett: a víz egyre sósabb, és ez nem kedvez az élőlényeknek. A szerény fogás manapság általános jelenséggé vált az egész Adrián, sőt egyes helyeken, főként az olasz részeken már annyira megcsappant az állomány, hogy a halászok

KLIPPREMIER! Bence kalandjai: Fogadalom – atmoszféra az őszi estékre
Klippremier a Bence kalandjaitól. Ahogyan korábban is, a legújabb dalt is a balatoni hegyek panorámájával a háttérben rögzítette.
Badacsonyörsi Szüreti Muri
None
M7: rendkívül hosszú a sor a Balaton felé, szükség van a türelemre
Sokan tartanak az M7-es autópályán a Balaton felé.
Reklám