Vitorlázás

Időutazás egy keszthelyi hajón ringatózva
Tudtad, hogy a Balaton egyik legfiatalabb hajójának a tervei több mint 150 évesek? Hogy lehet ez? Gyere velünk a keszthelyi mólóra, és szállj fel velünk a Hableányra, hogy eláruljuk a titkokat!
Megkóstoltuk az Év strandétele győztes hal erőlevesét!
Idén két étel is annyira elnyerte az Év strandétele zsűri tetszését, hogy nem is tudtak dönteni. Az alsóörsi Fogas Bisztró hal erőlevese, és a balatonmáriafürdői Port Étterem és Panzió Balatoros nevű kreációja lett holtversenyben a győztes.
Újrahasznosított műanyagból készült egy vízi jármű

A Tiszából gyűjtött, folyami műanyag hulladékból készült ladikot bocsátottak vízre Mártélyon. A ladik építésénél a megszokott fa helyett folyami hulladékból préselt műanyag deszkákat használtak. A főleg polipropilénből és polietilénből készült deszka jól megmunkálható, hasonlóan fűrészelhető, fúrható, gyalulható és csavarozható, mint a hagyományos deszka. A plasztikladik a PET Kupa ötletéből született meg, az Innovációs és Technológiai

Széchenyi Zsigmondnak állítottak szobrot Balatongyörökön

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Biró Róbert polgármester leplezte le Széchenyi Zsigmond vadász, író mellszobrát a balatongyöröki mólónál tartott avatóünnepségen . Az alkotás Orr Lajos szobrászművész keze nyomát dicséri.

Reklám
Asso 99 Országos Bajnokság: Átvette a vezetést a címvédő!
Asso 99 Országos Bajnokság: Átvette a vezetést a címvédő!
Három futam a Klasszikus Kupán, Nagyot ment a 7arts a Dragon Flottabajnokságon!
Három futam a Klasszikus Kupán, Nagyot ment a 7arts a Dragon Flottabajnokságon!
Három futam a Klasszikus Kupán
Bár a Dragon hajóosztály számára kiírt Johan Anker kupa már pénteken elkezdődött, mégis a dragonosok csatlakoztak szombaton a Klasszikus Kupa mezőnyéhez, így egy pályán, de természetesen külön rajtoltatva harcoltak egymással a Klasszikus Kupára és a Dragon osztály flottabajnokságára, a Johan Anker Kupára benevezett hajók.
Átvette a vezetést a címvédő az ASSO99 OB-n
A tervezett menetrend szerint, újabb három futamot sikerült lebonyolítani az ASSO Hungarian Openen, a hajóosztály országos bajnokságán, ahol immáron kilenc futamon van túl a mezőny.
A seprűnyéllel ütötte 71 éves édesanyját a balatoni férfi
Ittasan, seprűnyéllel verte 71 éves édesanyját egy Balaton-parti településen élő férfi - az ügyészség börtönbe küldené.
Vadnai bronzérem a Laser horvát bajnokságon

Végre versenyezhettek legjobb lasereseink is,

Elszabadult vitorlást fogtak be rendőrök a Balatonon
A Balatoni Vízirendészet ügyeletére 2020. július 16-án éjszaka érkezett segélykérés szerint személyzet nélkül sodródott egy hajó a part felé az Ábrahámhegy előtti vízterületen.
Elrendelték a szesztilalmat a Balaton bulifővárosában!
Siófokon, augusztus elsejétől a közterületeken tilos az alkoholfogyasztás, csak a strandokon, vendéglátóhelyeken lehet inni. Este 10 és reggel 6 között a boltok számára is megtiltották alkoholos italok árusítását.
Majdnem tragédiával végződött a horgászat
Személyzet nélkül sodródott egy hajó a part felé Ábrahámhegynél. Vezetője horgászni indult, de úgy fejbe ütötte a vitorla alsó kifeszítő rúdja, hogy kiesett a hajóból. A vitorlás elszabadult, a vízirendőrök hozták partra.
Reklám
333 jó hely – megjelent a legújabb Balaton Gasztrokalauz
Nyolcadszor jelent meg a Magyar Konyha magazin Balaton Gasztrokalauza, amely hagyományosan a nyári lapszámhoz jár ajándékba. A kiadvány 333 tókörnyéki helyet ajánl, köztük 55 vadonatúj úticélt.
Elszabadult vitorlást fogott a rendőrség a Balatonon
A bumm fejbe ütötte az éjszakai halászt, a partra kiúszva kért segítséget.
Valamennyi balatoni strandon kiváló vagy jó a vízminőség
A teljes partszakaszon havi rendszerességgel ellenőrzik a vizet a kormányhivatalok. A legfrissebb eredmények szerint, minden strandon fürdése alkalmas, többnyire kiváló a vízminőség.
Elmarad a RockBalaton!
Fájdalmas döntést hoztak a fonyódi RockBalaton tulajdonosai. Posza Róbert, a rendezvény szervezője a közösségi oldalon hozta nyilvánosságra: a fesztivál elmarad!
Strandidő híján is érdemes a hétvégét a Balatonnál tölteni
Ez a hétvége nem a kánikuláról szól, így a strandokon biztosan nem találunk nagy tömegeket. Néhány merész, hűvösebb időt szerető embernek azonban ideális lehet megmártózni a vízben, a sorbanállást pedig most bizosan elkerüljük - legalábbis a fürdőzőhelyeken.
Litkey Farkas célja idén is a győzelem a Kékszalagon
A 13 elsőséggel rekorder Litkey Farkas célja idén is a győzelem a Kékszalagon, de vajon mit mondott még az idei versenyről? Megmutatjuk!
Ki akar a vécére rohangálni a Balaton bulifővárosában?
Siófok Kiliti nevű részén több mint egy hétig nem lehetett inni a csapvízből, mert az hasmenést és hányást is okozó baktériummal szennyeződött. A rejtély szálai a kivagyi nyaralósok kerti jacuzzijáig vezethetnek.
Csopaki csatangolás kövek, malmok és pincék bűvöletében
None
Újra dübörög a Plázs, Siófokon debütál a Gicccs Party!
A siófoki Plázs ezen a hétvégén egy fergeteges, fesztiválnak is beillő Gicccs Party-val, Metzker Vikivel és Habpartyval várja több helyszínen is a feltöltődni és bulizni vágyókat.
Reklám
Ma nem lesz strandidő, de holnapra már jobbak a kilátások
Szeles lesz a délelőtt, helyenként kifejezetten erős széllel. Délutánra is csak 25 fokig melegszik a hőmérséklet és kisebb, vagy nagy, de rövid esőzésre is számítani lehet.
Ez is enyém! - több balatoni helyet jelölt meg a Momentum Mészáros Lőrinc arcképével
A párt aktivistái a Club Aligát, a siófoki Aranypart Kempinget, a Hotel Helios Hévízt és a Balatonfüredi Nemzeti Vitorlásközpontot látogatták meg.
Elképesztő feltárás! Római kori sírkövet emeltek ki a villámcsapott présház romjaiból - videó
A dörgicsei délre néző Becce-dűlőn végzett közösségi feltárás során a Laczkó Dezső Múzeum néprajzos és régész kollégái a statikus szakemberek, a helyi lakosok és az együttműködő szervezetek közreműködésével kiemeltek egy római kori sírkövet.
Oscar-díjas alkotó munkája is a Bujtor István Filmfesztiválon

Az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című filmje mellett több elsőfilmes alkotás is indul a XI. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjában, amelynek vetítései mellett koncertek, színházi előadások, hajózás, veteránautós felvonulás, kiállítások és gasztronómiai programok is várják a közönséget Balatonszemesen augusztus 17. és 21. között. A 141 nevezett alkotás közül száz film jutott be a fesztivál versenyprogramjába, ezekből csak […]

Változnak a nyaralóhajós szabályok

Egy új rendelkezés értelmében július 22-től be kell jelenteni a nyaralóhajók szállásként való kiadását. Amennyiben a hajózási vállalkozás megsérti valamely hatósági szabályt, 100 ezer forintra bírságolható. A jogszabály a következőképpen határozza meg a nyaralóhajó-szálláshely fogalmát: olyan nyaralóhajó, amelyet a nyaralóhajózásra kijelölt vízterületen nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából üzemeltetnek, de szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosítanak, és ahol az

A Plázs színpadán debütál a Gicccs Party

A magyar tenger buliközpontja, a siófoki Plázs ezen a hétvégén egy fergeteges, már-már fesztiválnak is beillő Gicccs Party-val, Metzker Vikivel és Habpartyval várja több helyszínen is a feltöltődni és bulizni vágyókat. Újra beindult a siófoki Plázs is, ahol hétről-hétre, a szabályokra ügyelve, gondtalanul, teljes biztonságban szórakozhatsz. Miközben nappal a fehér homok csiklandozza a talpadat és […]

6 futam után Detre Szabolcsék állnak az élen az Asso99 OB-n
Két versenynap alatt hat futamon van túl az ASSO Hungarian Open mezőnye. A hajóosztály országos bajnokságán a nagyon kiegyensúlyozottan versenyző Infla Deus áll az első helyen, amiben nagy szerepe van az első napon aratott két futamgyőzelemnek és a pénteki napon elért két második helyezésnek is. Detre Szabolcséknak (KMPVSE) van még egy harmadik helyezésük és egy hatodik, amit a jelenlegi futamszám alapján már ki is ejtenek.
Magyar Vitorlás Szövetség: lemondás a tisztújításért!
A tervezhetőbb jövő és a 2021-es „Tokió 2020” ötkarikás játékok zavartalan felkészülési időszakának (versenyzői és elnökségi) megteremtése érdekében, jól átgondolt döntést hozott a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége.
Egy régi klasszikus ismét új fényben.

Ezek a legjobb balatoni strandok

Az idén 35 strandot minősítettek a Kék Hullám Zászló versenyen, amelynek 2004 óta az a célja, hogy ösztönözze a Balaton környéki strandokat a fejlesztésre és a korszerűsítésre. A Kék Hullám Zászlók kiosztásának bíráló bizottsági tagjai a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Nők a Balatonért Egyesület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Támad az alga a Balaton nyugati medencéjében - kezdődik a tófenék nagytakarítása
Várhatóan több kotróberendezéssel kezdik meg jövő héttől Balatongyörök térségében az algavirágzás elleni védekezést. 2020. július 16-án rendelte el az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget a Balaton nyugati medencéjére, mert a vízben a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mértek. Az algavirágzás egyelőre nem befolyásolja a strandok működését.
Exkluzív! A Szent Imre piarista és helyőrségi templom tornyában jártunk
A mai Szent Imre római katolikus templom 1823 és 1836 között épült klasszicista stílusban. Ez az információ a harangtoronyban állva éppenséggel nem a legfontosabb, de sokmindent megmagyaráz.
Az összes balatoni strandon kiváló vagy jó a vízminőség
A Balaton vízminősége a természetes fürdőhelyek többségén kiváló, pár esetben jó a tó Somogy, Zala és Veszprém megyéhez tartozó részén is - közölték az illetékes kormányhivatalok.
Hegykoszorú között a Kopasz-hegyen, ahol lábunk előtt hever a Káli-medence

Az Öreghegy legmagasabb pontjáról, a 330 méter magas Kopasz-hegyről ámulatba ejtő panoráma tárul elénk, nem csak a tanúhegyekre, de még a túlpartra is.

Ketten is kiérdemelték az Év Strandétele címet
None
Július 21-én kezdődik az Anna fesztivál Balatonfüreden

Bár idén az Anna-bál elmarad, az elmúlt évek alatt önálló arculatot kialakító Anna fesztivál július 21-26. között újra élettel tölti meg a Balatonfüredet.

Utánajártunk a gyenesdiási elátkozott erdő titkainak
Egy erdő. Egy rejtélyes múlt századi történet. Egy tragikus szerelem históriája. Fizikai kihívás, logika, kreativitás. Szépségek és élmények. Egy csapat. Közös út és közös fejtörés. Mindez egy játék. Méghozzá a Gyenescape, a szabadulószobák ihlette program.
Oscar-díjas alkotó is versenybe száll a Bujtor István Filmfesztiválon

A 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, Bujtor István emléke előtt tisztelgő seregszemlét 2020. augusztus 17-21. között tartják Balatonszemesen.

Esztergomban új nemzetközi hajóállomás létesül a Dunán

Az esztergomi hajóállomás éves szinten 1200 kabinos hajónak biztosít kikötési lehetőséget és kikötői infrastruktúrát, így 120.000 utas fordul meg a kikötőben évente.

Érdi Mária a Garda-tavon készül
Érdi Mária a Garda-tavon készül
Így kerülheted el a hétvégi dugót az autópályán
Már pénteken is sokkal többen utaznak a Balatonra, hétvégén pedig nagyságrendekkel nő az M7-esen közlekedők száma, így akkor is 80-90 kilométer/órára csökkenhet le a sebesség, ha nem történik sem baleset, sem egyéb rendkívüli esemény. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több hasznos tippet is adott a tumultus elkerüléséhez.
Családi sétarepülő hétvége Balatonkeresztúron
None
Ancsika Kertmozi & Kultkert megnyitója
None
Mindkettőt utáljuk a strandon, de a hínár jobb mint az alga - mutatjuk, hogy miért
Élnek és virulnak a hínárok a Balatonban, júliusban érik el legnagyobb méretüket. Sokáig észre sem vettük, hogy léteznek, most pedig jelentősen megkeserítik például a vitorlázók életét. A hínár azonban a többi között a víz tisztulását segíti. Az algával ellentétben a tiszta Balaton fokmérője. Kettejük csatája kettéosztotta a tavat. Erről kérdeztük Tóth Viktort, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársát.
Reklám