Vitorlázás

Sokan a Balatonhoz menekülnek a koronavírus elől, több mint ezren költöztek el
Itt a költözési hullám, sokan az ideiglenes otthonként szolgáló nyaralókba jelentkeztek be.
A jó időben már előkerülhetnek a grillek, nézd meg, mire érdemes odafigyelni!
A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt jelenleg az otthonmaradással lehet leginkább csökkenteni a fertőzésveszélyt, de a grillezés jó kikapcsolódás.
Új helyre költözik a Balaton Sound, no de hová?

Idén elmarad a Balaton Sound fesztivál, melynek 2022-ben utoljára ad otthont Zamárdi.

Felújítják az 50 éves Süllő II. nevű balatoni halászhajót

A Süllő II. nevű, 1971-ben gyártott halászhajót – a Keszthelyen zajló felújítást követően – Vonyarcvashegy kikötőjében állítják majd ki.

Reklám
Országos tavaszi nagytakarítás indul
Az erdők-mezők megtisztítására hív az Aktív Magyarország, hogy a pandémia alatt megsokasodott hulladéktól megtisztítsák a természetet – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.
Így nyaraltak a Balatonnál az emberek a vállalati üdülőkben - galéria
Ritkán látható felvételeket mutatunk a régi balatoni nyaralásokról.
Idén elmarad a Balaton Sound, jövőre elhagyja Zamárdit
Utoljára rendezhetik meg 2022-ben a fesztivált a városban, új helyszín még nincs.
Ki fogadná be a Balaton Soundot?
Ahogy megírtuk, a Balaton Sound az idén elmarad, s jövőre rendezik meg utoljára Zamárdiban. Felmerül a kérdés, vajon befogadná-e a rendezvényt másik Balaton-parti város annak tudatában, amennyit ez idő alatt a Zamárdiban élők már megtapasztaltak róla.
Kiszabadult a Szuezi-csatornában megfeneklett 400 méteres hajó

Az Ever Given majdnem egy hétig torlaszolta el az utat a hajóforgalom elől a csatornában, ezzel óriási fennakadásokat okozva a világkereskedelemben.

Problémás a balatoni vízminőség

Miközben a klímaváltozás egyre több kihívással szembesíti a balatoni régiót, új elemek is megjelentek a problémás területeken. Ezek közé tartozik a mikroműanyagok és a gyógyszermaradványok megjelenése a vízben. A magyar tenger igencsak érzékeny az időjárás hatásaival szemben. A víz világnapján Víz Világnapi Konferencia a Balaton Régióban címmel tanácskoztak a szakemberek, ahol kiemelték: a tiszta és

Megújul a hullámház Füreden

Már megindultak a tavaly, egy szélviharban megrongálódott hullámház helyreállítási munkálatai a balatonfüredi Széchenyi sétányon – írja a település weboldala. Az elmúlt időszakban az önkormányzat több szakmai egyeztetést is folytatott annak érdekében, hogy az új szerkezeti elem időtállóbb, stabilabb, de egyben esztétikus is legyen. A felújítás során a károsodott fa elemeket horganyzott acélszerkezetre cserélik, az elemek […]

Felmelegedés várható a hét első felében

Az ország több területén is 20 fok feletti hőmérsékletre lehet számítani, de a hétvégén viszont jön a lehűlés. A sok napsütés mellett pedig eső is előfordulhat majd – olvasható ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből, amelyet az MTI tett közzé. Hétfőn többnyire erősen felhős lesz az ég, az ország nyugati, délnyugati felén valószínű a legtöbb […]

Idén is engedélyezik áprilistól a csónakos horgászatot a Balatonon, de vannak megkötések
A tavalyihoz hasonlóan idén is enyhítést hoztak balatoni horgászrendben. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a vírushelyzetre való tekintettel részlegesen feloldja az áprilisi csónakos tilalmat, de lesznek olyan helyek, ahol továbbra is tilos a pecázás. Mutatjuk, hogy hol.
Reklám
Hogyan lehet tönkretenni egy csapatot csapatépítéssel?
Rövid válasz: ha nem a csapat 21. századi szükségleteire figyelünk, esetleg nem is vettük észre, hogy a 20. századi gyakorlat többé már nem tartható. Megmagyarázom.
Érdi Mária: Az olimpia előtt Portugáliában ülök még hajóba
Érdi Mária hazatért. A tokiói játékokra készülő vitorlásversenyző az elmúlt időszakot Lanzarotén töltötte. Itthon többször is az év női versenyzőjének megválasztott klasszis elmondta, hasznos felkészülési időszakot zárt le.
Jogszabályváltozás!
A különböző hajózási fórumokon és hajózással foglalkozó médiában rendszeresen visszatérő téma ki-milyen hajózással kapcsolatos bírságot kapott. A hajózási szezon közeledtével szeretném felhívni minden víziközlekedésben résztvevő figyelmet néhány 2021. január elsejétől hatályba lépett jogszabályváltozásra.
Új járványintézkedések Szlovéniában és Horvátországban

Szlovéniában és Horvátországban is több új intézkedést hozott a kormány. Szlovénia módosít határátlépési feltételein, a határ menti területeken ingatlannal és mezőgazdasági földdel rendelkezők ismét karanténkötelezettség nélkül léphetik át a határt, amennyiben tíz óránál nem hosszabb ideig tartózkodnak az országban. Az ingázóknak továbbra is egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy antigéngyorstesztet kell felmutatniuk a határon. Mindenki

Kinyíltak a tündérrózsák a Hévízi-tóban és a lefolyón
Virágba borultak a tündérrózsák a Hévízi-tóban és a lefolyón.
Érdi Mária: Az olimpia előtt Portugáliában ülök még hajóba
Érdi Mária hazatért. A tokiói játékokra készülő vitorlásversenyző az elmúlt időszakot Lanzarotén töltötte.
Húsvét után további két napig utazhatunk a márciusi bérletekkel
A havi és második félhavi bérleteket alap­esetben a következő hónap ötödikéig használhatják a közösségi közlekedési szolgáltatók utasai. Az érvényességi határnap áprilisban így húsvéthétfőre esne.
Tiszta vizet öntött a pohárba Szlávik János: őszintén beszélt a magyar járványhelyzetről
A koronavírus-járvány legsúlyosabb napjai tartanak, minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban... és talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.
Portugál vitorlásversenyen készül az olimpiára Érdi Mária
A tokiói játékokra készülő balatoni vitorlásversenyző hazatért a Kanári-szigetekről, ahol az Olympic Winter Series elnevezésű megmérettetésen a Laser Radial hajóosztályban ezüstérmet szerzett. Itthon többször is az év női versenyzőjének megválasztott klasszis elmondta, hasznos felkészülési időszakot zárt le, de a további versenyeket illetően még sok a bizonytalanság.
Reklám
Elszálltak a balatoni ingatlanárak, Siófok gyakorlatilag betelt
Szinte minden ingatlant el lehet adni a Balaton körül. Kosmann Zsuzsanna, a balatonmáriafürdői Balatonfer­sing irodavezetője elmondta: jelenleg háromszor annyi érdeklődőjük van, mint amennyi eladó ingatlant tudnak kínálni. Egyes településeken a négyzetméterárak is „elszálltak”, nem ritka a majdnem másfél millió forintos sem.
Nacra 17 olimpiai selejtező – Nem sikerült a kvótaszerzés a Virág, Molnár kettősnek

Vitorlázásban Magyarországnak négy olimpiai helye van a 2021-es Tokiói Olimpiára.

Önkormányzati lakások épülnek Tihanyban a fiataloknak

Az Aranyház utca elején lévő négyezer négyzetméteres önkormányzati ingatlanon várhatóan ez év szeptemberben elkezdődhet az óvoda-bölcsőde építése, illetve a várva várt önkormányzati lakások kialakítása. A jó természeti adottságokkal rendelkező területen egy 800 négyzetméteres épületet emelnek, ennek földszintjén kap helyet három garzonlakás, a magasföldszintet a bölcsőde illetve a jelenlegi intézményből átköltöztetett óvoda foglalja majd el, míg […]

Nem kezdhető meg a balatonvilágosi építkezés

Nem kezdhető meg a balatonvilágosi volt úttörőtábor helyére tervezett építkezés – derül ki a Miniszterelnökség közleményéből, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.  “Megsemmisítette a Miniszterelnökség a Balatonvilágos, Csokonai Mihály u. 1392 hrsz. alatti ingatlanra tervezett lakóépületre kiadott építési engedélyt, és új eljárás lefolytatására utasította a Somogy Megyei Kormányhivatalt” – írták.A Miniszterelnökség döntése értelmében a tervezett építkezés nem […]

Természetfilm készült a Ráckevei-Soroksári-Dunáról

Szendőfi Balázs RSD – A marasztalt folyó című természetfilmjében egy gazdag élővilágú és vadregényes vidék tárul a szemünk elé. Hazánkban már szinte nem is találni érintetlen természeti területeket, és ez többszörösen igaz a helyiek által csak RSD-nek hívott Ráckevei-Soroksári-Dunára és környékére, amely Budapestről indulva húzódik végig a Csepel-sziget keleti oldalán. Szendőfi Balázs legújabb természetfilmjének köszönhetően

Új kerékpárút épül Örvényes és Tihany között

A Hazai Építőgép Társulás Szolgáltató Zrt. építhet mintegy 11 kilométernyi kerékpárutat, közel 1,8 milliárd forintért. Az építés elnyeréséért nagy volt a tolongás. A két kerékpárút építésére szóló nyílt tenderek eredményeit a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben. Az első tender a Dunaalmás és részben Neszmély közigazgatási területet érintő Eurovelo 6 kerékpárút megépítése volt. […]

Betört a tavasz a Balaton-partra!
Március utolsó szombatján igazi tavaszi idő várta a Balaton-partra látogatókat! A pompás idő minket is kicsalogatott, hogy körbenézzünk a tó körül, milyen is a várva várt tavaszillat!
Nyilvános az újranyitás menetrendje
A vendéglátó egységek továbbra is csak elvitelre fogadhatnak vevőket.
Lanzarote Winter Series: Erős széllel búcsúzott a verseny
Már napok óta tudtuk, de most vált hivatalossá: nem szerzett olimpiai kvótát Nacra 17 katamarán osztályban a Virág Flóra- Molnár Dávid páros. A búcsú mégsem lett túlzottan szomorú: ma az utolsó, tizenhatodik futamban, kifejezetten nehéz körülmények között hatodikok lettek.
Lanzarote Winter Series: erős széllel búcsúzott a verseny
Már napok óta tudtuk, de most vált hivatalossá: nem szerzett olimpiai kvótát Nacra 17 katamarán osztályban a Virág Flóra- Molnár Dávid páros.
Védik a környezetet a Bali katamaránok

Sok szó esik manapság a környezetvédelem fontosságáról, a Catana Csoport sem veszi félvállról a kérdést, amit jól szemléltet a minden hajójukba beépített víztisztító és -szűrő rendszerük. A Catana Csoport korábban is élharcosa volt a fenntartható fejlődésre törekvésnek, a hajóépítés során mindig alacsony sztirolkibocsátású gyantákat és PEFC-tanúsítványú fát használt fel. Utóbbi azt igazolja, hogy a fa

Vendégségben egy 200 éves présházban
A nagyváros zaja elől a Balaton-felvidéken lelt menedékre a fiatal pár, akiknek szenvedélyük az értékmentés.
Legerősebb izomlazító – célkeresztben a CBD sportkrém
Hirdetés - Az erősen igénybe vett izmok fájdalma megkeserítheti a mindennapokat, így érthető az igényünk a legerősebb izomlazító krémre. Az viszont még nem elég, ha az adott készítmény hatékony, fontos ugyanis, hogy a kiszemelt krém mentes legyen a szteroidoktól is.
Zarándokhellyé vált a balatonfűzfői színpompás tojásfa
Március 19-én a helyiek elkezdték a fűzfői tojásfa díszítését. A természet első rügyeinek megjelenésével a város is tavaszi „üzemmódra kapcsolt”.
Ébred a természet, tisztulj te is méregtelenítő kúrával
Tavasszal nem csak a természet újul meg. Az emberi szervezet számára is szükség lehet a felfrissülésre és a méregtelenítésre, s ez az évszak a legmegfelelőbb arra, hogy ezt megvalósítsd. Ehhez adunk most hasznos tanácsokat. Így csináld a méregtelenítő kúrát, hogy újjászüless.
Északi part: a kisebb balatoni településeken is a fejlesztésben látják a jövőt
Megújult a gyenesdiási vízimalom, másfél milliárd forintot kap Szántódpuszta, kerékpárút épül Berény és Vörs között. Nem rekedtek meg a turisztikai célú fejlesztések a kisebb, de az utóbbi években egyre vonzóbb és állandó lakhelynek is szívesen választott balatoni településeken.
Robbanás történt a királyszentistváni hulladékégetőben

Robbanás történt, majd tűz ütött ki csütörtökön a királyszentistváni hulladékégetőben – közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletes szóvivője az MTI-vel. Szolgainé Soós Gabriella elmondta: a robbanás délután egy órakor konténeres hulladékok égetése közben történt az égetőkemencében, amelynek burkolata egy négyzetméteren felszakadt. A tűz az épület felső szintjét is érintette. A lángokat a balatonfűzfői és veszprémi […]

Szeptemberre halasztották a balatonfüredi SUP-vb-t

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) szeptemberre halasztotta az eredetileg június 18-20-ra kiírt balatonfüredi SUP-világbajnokságot. A SUP a Stand Up Paddling angol kifejezés rövidítése, a dinamikusan fejlődő új sportágban a versenyzők egy deszkán állva eveznek a vízen. Az ICF csütörtöki hírlevelében közölte, hogy a lépést a koronavírus-járvány miatt kialakult bizonytalan helyzet kényszerítette ki. Más eseményeket, így például […]

12 balatoni helyszín, ahova mindenképp látogass el kikelet idején

Beköszöntött a meteorológiai tavasz, amely színeket és illatokat varázsol az egyre hosszabbodó nappalokba.

Ilyen szezonkezdet még sosem volt a Balatonon

A 175. szezonkezdetre megújul a Bahart flottája. A cég több mint 200 millió forintot fordít korszerűsítésekre annak érdekében, hogy modern utazási feltételeket és üzembiztos működést biztosítson a húsvéti szezonnyitóra. A fejlesztések részeként Szent Miklós zászlóshajójukba korszerű motorok kerültek, modernizálták a belső utasteret, és az itt található büfé is megfelel majd az elvárásoknak. A nyitott felső

Legendás balatoni hajók #4 - Sirocco
A Balaton vizét számos nevezetes hajó szelte az idők során, és szeli a mai napig. A Sirocco az egyike a legnagyobb és legszebb vitorlásoknak, és a második a három magyar építésű 75-ös cirkálók sorában.
Lanzarote Winter Series: Tizenöt futamon túl
A tegnapinál kicsit erősebb, 10-13 csomós szélben újabb három futamot sikerült megrendezni a Nacra 17-es katamaránok olimpiai kvótaosztó versenyén. Rengeteg múlt a rajtokon és az első százötven méteren, utána az egyenletes szélben repülve, szinte csak a pozíciójukat védték a párosok. Ma ismét futamot nyert a világbajnok Pacheco-Trittel kettős, a kormányos helyi vitorlázó.
Indulhat a kastélytúra!

Együttműködik a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Cél a kölcsönös marketingtámogatás, a kastélyok, várak minősítési rendszerének közös kidolgozása, továbbá, hogy minél többen keressék fel az ország legszebb épített örökségi helyszíneit. A turizmus visszaépítésében kiemelt szerepe lesz a két szervezet együttműködésének, hiszen a jövőben még inkább felértékelődnek a szabadtéri

Nyaralóba menekülnének a magyarok a pandémia elől
Tovább erősítette a Balaton pozícióit a járványhelyzet a nyaralók piacán, ami az árak minimum tízszázalékos emelkedésével járt.
Reklám